Камбоджа по времето на COVID-19 - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Камбоджа по времето на COVID-19
Автор: Peika.bg
Камбоджа по времето на COVID-19
Снимка: pixabay

Често пренебрегвана в глобалната борба срещу пандемията, Камбоджа е една от редките истории за успех при справянето с вируса.

През 2020 г. Камбоджа е имала нула смъртни случаи, като е регистрирала първия смъртен случай на 11 март 2021 г. За държава, която никога не е налагала национално и цялостно заключване, това са тестови моменти, тъй като правителството се бори да предотврати вируса с комбинация от вечерния час и провинциални забрани за пътуване.

Маски за лице са задължителни на публични места

На много места в Азия се носят маски целогодишно, за да се предпазят от прах и топлина, но днес това е почти универсално в столицата Пном Пен със заплаха от глоби до 250 долара, ако бъдете хванати, че не носите такава. Правителството разчита на контрол и технология за проследяване с над 100 000 фирми, показващи QR кодове, които клиентите да сканират при влизане.

Училищата бяха затворени в края на февруари тази година, а кината и музеите ги последваха през март. По-рано този месец за първи път в пандемията ресторантите бяха помолени да затворят за хранене в помещенията и сега предлагат само храна за вкъщи. Всичко това е част от съгласуван и координиран опит да се избегнат масови събирания и тържества за Chaul Chnam Thmey или кхмерска Нова година 2565, която се пада на 13-16 април. Но границите са донякъде размити в държава, където уличната храна е популярна и голяма част от живота в града се живее на пазарите и около тях.

Още в началото на пандемията Камбоджа идентифицира първия си случай на COVID-19 при турист през януари 2020 г. Камбоджа въведе по-строги ограничения за пътуващите, спирайки туристическите визи при пристигане и забранявайки определени националности за кратък период.

Няма мерки за заключване

Камбоджа никога не е прилагала блокиране през последната година. Най-близо до него се стигна, когато караоке залите, нощните клубове и кината бяха затворени, но ресторантите, кафенетата, магазините и пазарите продължиха да работят нормално и редица барове останаха отворени, докато могат да сервират храна.

Значителен повратен момент за страната настъпи на 16 май 2020 г., когато последният пациент на COVID-19 беше изписан от болница и съвпадна с годишния празник за рождения ден на крал Нородом Сиамони. Страната въздъхна колективно с облекчение и стотици хиляди хора тръгнаха по пътя към Кеп, Кампот, Сием Рип и други дестинации.

Камбоджа премина почти шест месеца подред без огнища на КОВИД в общността. Но макар да изглеждаше някак имунизиран срещу въздействието на COVID-19 върху здравето, той не беше имунизиран срещу икономическия срив, причинен от колапса на туристическата индустрия.

Туризмът представлява 25% от БВП на Камбоджа. Сием Рийп, портал към храмовете на Ангкор, почти изцяло разчита на туризма и се е превърнал в нещо като град-призрак по време на COVID-19. Този емблематичен обект на световното наследство на ЮНЕСКО остава отворен през цялото време. Реалността за туристическата индустрия обаче е, че продажбите на билети в Ангкор са намалели с 99,5% през април 2020 г. в сравнение с една година по-рано.

Дискутирайки многото възможни причини за успеха на Камбоджа до момента, д-р Карлсон казва: „Камбоджийското правителство показа висока степен на отзивчивост към COVID-19, включително спазване на необходимите мерки“, казва той. „След това идва и младото население, климатът и културата на носене на маски.“

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин