Каменните гъби: природен феномен с лечебни свойства - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каменните гъби: природен феномен с лечебни свойства
Каменните гъби: природен феномен с лечебни свойства
Снимка: wikipedia.org

Една интересна природна забележителност може да привлече вниманието ви, ако минавате по пътя между Хасково и Кърджали, а именно “Каменните гъби”.

Те са разположени точно до самия път между двата града, на около 1 км северно от село Бели пласт. Територията, върху която се простират, е с площ 3 хектара и е обявена за защитена от 1974 г. Скалните образувания са с височина от 2,5 до 3 метра, изваяни в риолитови вулкански туфи.

Благодарение на минерала клиноптилолит основата им е придобила розов оттенък. Горната им част пък е станала зеленикава под въздействието на минерала селадонит. По гъбите могат да бъдат забелязани черни и сини петна, резултат от манганови конкреции. Образували са се преди милиони години, когато Родопите са били на дъното на бурно море. След издигането на дъното, и под въздействието на слънцето, вятъра и водата, са придобили сегашния си вид.

Около “Каменните гъби” можете да видите много интересни птици, сред които: орел змияр; египетски лешояд; червенокръста лястовица; испанско и обикновено каменарче.

Каменните гъби: природен феномен с лечебни свойства
Снимка: wikipedia.org

Според една от местните легенда, Каменните гъби някога били четири девойки, дъщери на въглищаря Радуил. Веднъж, докато отивали за вода, група нашественици ги подгонила. Сестрите успели да подплашат коня на главатаря. След като паднал на земята, те го разкъсали. Приятелят на убития, на име Омур, ги застигнал. Замахнал с ятагана си и отсякъл главата на първата от тях. Щом паднала на земята, главата ѝ се превърнала в каменна гъба. Същото се повторило и със следващите две сестри. Накрая главата на последната девойка сама се превърнала в камък, преди да бъде отсечена. Изплашен, Омур се качил на коня си и потеглил. Още не изминал и крачка, се превърнал в черна скала. Днес тази самотна скала, разположена в близост до гъбите, е наричана Kаратепе.

Освен легендите за произхода на гъбите, интересни са и лечебните свойства на един от съдържащите се в тях минерали. Клиноптилулитът, наричан още зеолит, поставен във вода, може да неутрализира всички вредни вещества, включително и радиоактивните такива.

Каменните гъби: природен феномен с лечебни свойства
Снимка: wikipedia.org

Смята се, че ако минералът престои във вода едно денонощие, тя става лечебна. Може да се използва за детоксикация, понижаване на кръвно налягане, пречистване на бъбреци и жлъчка, а също и срещу всевъзможни стомашно-чревни проблеми. Макар че лечебните свойства на зеолита не са научно доказани, родопчани масово използват тази “жива вода”, за да лекуват болежките си. Дали заради това или поради друга причина, но е факт, че в района има много дълголетници.

В случай, че решите да посетите скалния феномен, бъдете с удобни, затворени обувки, тъй като земята там е покрита с варовиков прах. Гъбите са разположени недалеч една от друга и самата обиколка няма да ви отнеме повече от 20-30 минути.

Автор: Вероника Иванова

***

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин