Пътешествие до пещера Утробата - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Пътешествие до пещера Утробата

Текстът участва в конкурса за авторски материал на Peika.bg

В една много скучна неделя, изпълнена с битовизми, едно приятелско обаждане ни измъкна от рутината. Страстта към приключения и жаждата да се срещаме с интересни хора, и места, ни тласна към поредното предизвикателство. Целта беше пещера „Утробата“, в близост до Кърджали. Екипировката ни се състоеше само от анцуг и маратонки, тъй като предполагахме, че е леснодостъпна пещера. И ето ни в колата, на път за Кърджали, предвкусвайки приятни емоции.

49196

Ако човек разчита на GPS, може да остане излъган, понеже в отделни участъци от пътя телекомуникационните средства губят своя обхват и се озоваваш в пустошта, гадаейки дали си в правилната посока. След Черноочене хванахме пътя за село Скална глава (за първи път го чувах и се заоглеждах да разбера защо носи това име, да не би на някой скален феномен), следваше село Пъдарци, после Дъждовница и последното указание за пещерата ни насочваше да следваме пътя за хотел „Боровица“, намиращ се на брега на язовир „Кърджали“.

49198

За щастие не се заблудихме и благополучно стигнахме до табела, вдясно от пътя, която сочеше нагоре. Наоколо бяха спрени няколко леки коли, което ни подсказа, че по пътя ще срещнем и други туристи. Паркирахме и започнахме да се катерим. Трябваше да вървим по скали и сипеи. Добре, че беше хладно и мрачно, та да може да ни спори, понеже трябваше да изминем около един час път по вертикален терен. Срещнахме и хора, които вече се връщаха. Казаха ни, че като минем и четирите беседки по пътя си, ще се озовем пред „Утробата“.

49191

Когато я съзряхме, единодушно стигнахме до заключението, че имат пълното право да я наричат така. За да влезем в нея, трябваше да се изкачим по дървена стълба. Наложи се да изчакаме няколко души да слязат и ето ни вътре.

49200

49194

От прочетеното в интернет знаехме, че тя е представлявала древно светилище на траките, датиращо от 11-ти – 10-ти в.пр.Хр., и всеки ден в 12 часа вътре през пукнатина в горната част прониква слънчев лъч и олицетворява оплождане, т.е. скалата и слънцето се съчетават и възраждат живота.

49202

Пространството в пещерата не беше голямо, около 20м., още повече, че имаше още десетина души, освен нас, та ни се стори направо тясно. В дъното на пещерата имаше олтар, но там се бе настанил човек с бяла одежда и медитираше. Явно мястото притежава силна енергия, затова немалко хора го посещават, че и обитават.

49193

Напуснахме храма на Богинята-майка, слизайки по същата стълба, „преродени“. Хайде сега по обратния път. Трябваше повече да се внимава, понеже пътят беше каменист и можеше цялата каменна маса да ни повлече в бездната. На връщане срещнахме хора, които бяха избрали алтернативни средства да се придвижат нагоре - на мулета.

49195

Нагледахме се на изключително красиви пейзажи. Въздухът беше чист и ухаеше на борове. Нещо мистично витаеше наоколо. Пленителен беше изгледът към язовир Кърджали, където много хора бяха избрали да прекарат деня.

49199

49201

Чудесен завършек на разходката за нас беше да седнем и да похапнем на кокетните ресторантчета край Енчец, разположени на корабчета. Със сигурност някой ден ще повторим маршрута си.

Автор: Светла Сирачкова 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин