Детската железница в Кърджали - най-старата в България - С деца на път - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Детската железница в Кърджали - най-старата в България

Първата детска железница в България потегля на път в Кърджали на 30 септември 1962 г. В продължение на дълги години на влакчето са се возили хиляди деца, докато в края на 90-те не спира да функционира.

След близо 8-годишно мълчание, през 2006 г. е възстановена, релсите и вагоните са ремонтирани и камбанката й отново може да бъде чута в парка. Отвън вагоните са изрисувани от малките художници от Общинския детски комплекс.

Маршрутът е дълъг близо километър и половина и минава покрай седящите по пейките хора (за да има на кого да махат децата от прозорчетата), шмугва се в тунел, пресича пътеки и взима живописни завои.

И разбира се, най-хубавото е, че на влакчето се допускат и възрастни. Единственото друго място в България, където има детска железница, е пловдивската "Знаме на мира", чийто маршрут е малко по-кратък, но пък включва изкачване по естакада под формата на цифрата шест.

Близо до железницата има детска площадка, катерушки и боен самолет Миг-21.

Полезна информация: Към края на 2014 г. детската железница в Кърджали функционира по следния начин: билетът струва 1 лв. (за всички възрасти), но трябва да изчакате да се съберат минимум 10 души. Няма официално работно време – машинистът на влакчето обикновено идва през почивните дни сутрин и следобед, в работни дни – обикновено вечер (всичко това, ако е хубаво времето). Точно до началната гара на железницата има кафене, където можете да попитате за информация, там имат и телефона на машиниста. Ако идвате от Хасково, парк Простор ви се пада вляво малко преди да стигнете кръговото кръстовище при автогарата.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория С деца на път
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин