Наблюдение на лешояди край Маджарово - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Наблюдение на лешояди край Маджарово
Автор: Мария Ангелова

Само за няколко години Маджарово успя изцяло да смени имиджа си - от бивше миньорско градче до лице на българския екотуризъм - и вероятно първото място, за което се сещате, когато се чудите къде да видите лешояди на свобода.

 

Ако ви се иска да се впуснете в пътешествие, в което има откривателство, приключения и близки срещи с природата на Източните Родопи, най-добрата начална точка за това е Природозащитният център „Източни Родопи“ в Маджарово.

Лешоядите

В района на Маджарово живее единствената в България колония белоглави лешояди. Усилията на Природозащитния център, регионална структура на Българското дружество за защита на птиците, доведоха до спасяването и увеличаването на популацията й до 34-37 гнездящи двойки. Освен това след десетилетия трайно отсъствие от страната в естественото си местообитание се завърна черният лешояд (картал).

Срещата с лешоядите е близка и запомняща се. Три маркирани пътеки водят към специализирана площадка за наблюдение на птици, намираща се точно преди границата на защитената местност “Патронка”, само на 15 минути от Центъра. Край нея е изградено специално фотоукритие. Съществуват още две подобни укрития за наблюдение на лешояди, изградени в района на язовир “Студен кладенец” край крумовградското село Поточница (на 52 км от Маджарово).

Какво ще откриете в Природозащитния център „Източни Родопи“

Интерактивна изложба за лешоядите представя по атрактивен начин четирите вида лешояди, срещащи се в Европа – белоглав, черен, египетски и брадат, първите три от които могат да се наблюдават в околностите на Маджарово. Тематични информационни табла и забавни игри разказват любопитни факти за живота на лешоядите. Открит е горещ телефон с птичи песни от Източните Родопи.

От Центъра можете да наемете зрителни тръби, бинокли, високопроходим автомобил. Можете да участвате във фотосафари, да наблюдавате от специални укрития застрашени птици, както и видри, вълци, лисици, да наемете планинско колело или лодка за рафтинг с нужната екипировка.

Полезна информация: Природозащитен център „Източни Родопи“ се намира в град Маджарово – на 2 км североизточно от центъра на града, на десния бряг на река Арда. Предлага се настаняване, къмпинг и механа. Работно време: 9 - 20 часа без почивен ден. Тел. 0885 51 66 33 или 0878 599 372. Повече информация тук

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин