Меандрите на река Арда - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Меандрите на река Арда
Автор: Мария Ангелова

Попаднахме тук почти случайно, почти нарочно, след като в продължение на години бяхме виждали снимки, които, струваше ни се, няма как да са правени в България.

Много пъти сме си казвали, че меандрите на река Арда са красиви, но не може да са чак толкова красиви, че да измине човек близо 300 км в едната посока (толкова са от София), за да ги види. Е, сега бихме изминали и повече. Защото никой фотоапарат не може да запечата това, което можеш да видиш и почувстваш там, на ръба на скалата, с невероятната гледка в краката ти. Затова основно правило при пътуването е голяма дума да не казваш и като цяло да не се мислиш за голяма работа.

Меандър - Според енциклопедиите меандър е извивка на реката във формата на подкова. Меандрите на Арда са едни от най-извитите в България.

Едни от най-красивите меандри на река Арда са на пътя между град Маджарово и село Бориславци, в Източните Родопи. Там през повечето време шосето се вие по коритото на реката и залепеният нос на прозореца на всички пътници в колата е гарантиран.

При най-величествения и добре видим от пътя завой на реката има малко уширение, където можете да спрете, и куп скали и камънаци, където можете да поседнете. А седнете ли – няма ставане. Честна дума.

Нерядко в ниското, при реката можете да видите пастир със стадо крави или бивакуващи, или и двете едновременно. Можете да ги поздравите без много усилие, защото акустиката от скалата е чудесна. И със сигурност ще получите в отговор също тъй приятелски поздрав.

Малко по-нататък по пътя в посока Бориславци има и каменна маса с две пейки. Идеално място за пикник на слънце в стил Бедрок.

Маршрути: Районът около меандрите е пълен с интересни места. Посетете Ивайловград с античната Вила Армира и крепостта Лютица, вижте местността Кован кая, където в скалите е изсечено древно тракийско светилище във формата на пчелен кошер, и не пропускайте невероятната църква в село Долно Луково.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Димитър Димитров, 23.01.2015 | 19:15
Меандър е името на древногръцка река в днешна Мала азия, която в долното си течение прави множество характерни извивки по течението си. Оттам името й става нарицателно за всички такива извивки на реките. До река Меандър се е намирал древният град Милет : https://www.youtube.com/watch?v=jea8VmSoCEc
Абонирайте се за нашия бюлетин