Каналите на Амстердам празнуват 400-я си рожден ден - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каналите на Амстердам празнуват 400-я си рожден ден
Автор: Мира Янева

Пръстенът от канали, който заобикаля центъра на Амстердам, навършва през 2013 г. внушителната възраст от 400 години. Холандците, като жизнерадостен и празнуващ народ, ще отбележат този рожден ден подобаващо - с куп интересни събития. Като се започне със светлинно шоу, мине се през куп изложби на открито и се стигне до възможността да надникнете в някои от къщите покрай канала - собствениците им специално ги отварят за посетители.

Програмата е богата и най-добре попитайте в туристическия офис (в града има няколко, единият е точно срещу централната гара). Но каналите са център на събитията от доста отдавна.

Отбележете си с червено датата 30 април в календара - всяка година на този ден каналите се превръщат в оранжев поток от лодки. Това е рожденият ден на кралица Беатрикс и тържествата в нейна чест са по-пищни и от най-цветните ви представи. Тази година е и по-специална - на 28 януари 2013 г. кралицата обяви, че ще абдикира в полза на най-големия си син Вилем-Александър. Предаването на престола ще се състои тъкмо на 30 април 2013 г. - отлично време да сте в Амстердам. Церемонията се състои в Новата църква (Nieuwe Kerk).

Освен това по време на ежегодния гей парад в Амстердам по каналите минават разноцветни лодки-платформи с музика и танцуващи участници. Незабравимо преживяване. А за каналите в зоната на Червените фенери - даже няма да се задълбочаваме, то там кой ли гледа каналите.

А ако зимата е особено студена, част от каналите замръзват и тогава можете да ги обиколите по любимия на холандците начин - на кънки.

Каналите на Амстердам са част от световното наследство на ЮНЕСКО. Заслужава си да им отделите специално внимание и да ги разгледате с лодка. Такива турове се правят от много компании и продължават около час.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте Peika.bg и във Facebook, за да не пропуснете нито едно интересно местенце на планетата!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин