Каньонът на река Аар и смъртта на Шерлок Холмс - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каньонът на река Аар и смъртта на Шерлок Холмс
Автор: Peika.bg

Има места, на които човек се чувства като в приказка. Или като в роман. Точно такъв е каньонът на река Аар в Швейцария.

За швейцарците името на река Аар се свързва със столицата Берн, през която протича. Каньонът обаче се намира на стотина километра от Берн и на около 60 от Люцерн.

Още през 1889 г. в основата на отвесната скала са изградени метални мостчета, по които хората да могат да преминават. Преди това единственият начин за прекосяване на каньона бил с лодка по опасното течение на реката. А смелчаците, които се отправяли на това пътуване, се завръщали с истории за огромни змии и страховити чудовища.

Каньонът се вие в продължение на километър и половина, като в основата му скалите са съвсем близо една до друга. Височината им достига до 50 м, а човешките фигури долу са като детски играчки. Част от пътеката минава през тунели, прорязани в скалата, които нощно време са красиво осветени.

Каньонът се образува преди около 10 000 години, когато огромни водни маси от топящи се ледници издълбават скалите. Оформянето на каньона продължава в слведващте няколко хилядолетия, когато през него продължава да тече буйна река.

Днес туристите обикновено комбинират разходка из каньона с друга известна забележителност. Наблизо се намира и един от най-мощните каскадни водопади в Алпите – Райхенбах. Това е мястото, където прочутият детектив Шерлок Холмс намира смъртта си от злия професор Мориарти. Точното място на „смъртта“ от разказа „Последен случай“ е отбелязано със звезда на малкото дървено мостче. Всяка година на 4 май тук се събират стотици почитатели на детектива, за да отбележат годишнината от гибелта на Холмс.

Полезна информация: До водопада може да се стигне със стръмен лифт или пеш по маркирана пътека, има комбиниран билет за каньона и водопада (15 швейцарски франка). Каньонът се намира край град Майринген, оттам можете да вземете автобус. Полезна информация и упътване ще откриете тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин