Каньонът на река Каменица за спокойна разходка - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каньонът на река Каменица за спокойна разходка
Автор: Константина Кочанкова

Все още има места, които не са известни на много туристи и това ги прави предпочитана дестинация за тези, които обичат тишината и спокойствието. Като каньонът на река Каменица, например.

Каменица е малка река, намираща се съвсем близо да град Мездра, по-точно до село Моравица. Реката образува малък каньон и въпреки малкия си мащаб районът може да се похвали с два малки водопада и прекрасен скален пейзаж. Тук има и пещера, която би заинтригувала любителите на спелеологичните преживявания. Освен това плюс на този каньон е сравнително малкото време, необходимо за неговото обхождане, което позволява да се приберете по-навреме вечерта.

Маршрутът започва от село Моравица. Селото се намира на няколко километра от Мездра. Ако не разполагате с автомобил, най-удобно е да отидете до града с влак. Зад жп гарата се намира автогарата, от която се хваща бус за селото, който ще ви откара за около 10 минути. Бусовете се движат на половин час. След като слезете в селото, веднага ще забележите издигнат на платформа малък самолет. Оттук поемате по пътеката вляво докато стигнете края на селото. Вдясно започва черен път, който първоначално се движи през гора. След няколко минути се излиза на равно и оттук пътеката е ясно различима и лесна за следване.

Веднага след като излезете от гората ще видите първите скални склонове, намиращи се вляво от погледа. Пътеката се движи по левия бряг на реката, на моменти на между 20 и 30 метра над нея. Това придава внушителен изглед на иначе малкия каньон. Реката сътворява живописна картина, виейки се между Моравица и Мездра. Уникално творение на протичащите с години процеси е малък водопад, приличен на амфитеатър, който е удобно място за отмора, заради многото естествени стъпала, разположени около него.

По стените на каньона, оформени от множество охлюви и миди, отлагали се милиони години, минават няколко пътеки на различна височина. Това ви дава възможност да си изберете откъде да минете. Интересно образувание се намира някъде по средата на пътеката - пролука с формата на правоъгълник, позволяваща да гледате небето както от прозорец. Малко по-надолу се вижда входът на пещерата, за която споменах. Над нея свършва асфалтов път, по който можете да дойдете от Мездра с автомобил. Ако влизате в пещерата обаче, внимавайте да не се опирате по стените й, тъй като са покрити със сажди от палените пред нея огньове.

След пещерата пътеката продължава към Мездра и слиза в един от крайните квартали на града. Общо времето необходимо за обхождане на пътеката е около 2-3 часа и то с почивки. Това определено е добър избор за една кратка, но интересна разходка, ако живеете някъде в околността и имате малко свободно време.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Kremena Peteva , 07.06.2013 | 09:46
направо ме е срам че не знам за тази красота на България
Denica Mileva , 07.06.2013 | 09:31
много красиво , не знаех за този каньон
Абонирайте се за нашия бюлетин