Кап д’Агд: Градът на нудистите и свободния дух - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кап д’Агд: Градът на нудистите и свободния дух
Автор: Таня Стоилкова

Или къде нудистите си имат цял град - с банки, поща и полицейски участък.

Лято е. Голотата е навсякъде. Или ако не е, то поне със сигурност мислим за нея почти постоянно под натиска на жегата. Ако си мечтаете за пълна и истинска голота, а не просто за по-разголени дрехи, то вашето място е Кап д’Агд - по-разкрепостената част от морския курорт Агд.

“Голият град” се намира във Франция, на брега на Средиземно море и не е просто нудистки плаж, а градче, в което голотата е добре дошла и извън пясъчната ивица. Разположен е на около 60 км от Монпелие и е център на свободния живот и нудизма. Това е мястото, където може да захвърлите всички дрехи, без да се притеснявате, че ще предизвикате фурор на обществено място

Кап д’Агд разполага с всичко необходимо за един самостоятелно функциониращ град - ресторанти, барове, кафета, дискотеки, аптека, амбулатория, супермаркети, магазини, банка, поща, бензиностанция и много други. Курортът притежава дори собствен полицейски участък. Всички тези удобства позволяват на гостите да прекарат една пълноценна почивка, без необходимост да напускат градчето и да използват дрехи. Голотата не е задължителна в комплекса (с изключение на плажа), но не е забранена. Голи тела се срещат навсякъде, дори и през хладните вечерни часове. Въпреки това, има правила, които се грижат за спокойствието и мирното съжителство - забранено е носенето на провокативно облекло и показването на неприлични предмети.

Нудисткото селище може да се похвали с няколко жилищни района и къмпинг. В него може да срещнете както екстравагантни жилищни комплекси със странна форма, така и малки едноетажни вилички, разположени сред множество цветя. Тук забавления и атракции също не липсват. В дискотека Гламур например редовно гостуват световноизвестни диджеи и се провеждат пяна партита.

Историята на Кап д’Агд започва след Втората световна война, когато земята е била собственост на семейство Олтра. Братята Олтра, които обработвали маслинови горички зад пясъчните дюни, забелязали, че много хора лагеруват на земята им. Тези хора обичали да се къпят и да си правят слънчеви бани голи. Братята решили да създадат условия за кемпери. Така възникналото като нудистки къмпинг място, през 1973 г. е официално определено като нудистки плаж. Славата му расте постоянно и все повече нудисти се отправят към него. Днес, в разгара на сезона, то се радва на около 40 000 посетители всеки ден. Всеки, който желае да го посети, но не е отседнал в него, може да го направи срещу 10 евро за целия ден.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин