Капана - квартал на човешките емоции - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Капана - квартал на човешките емоции
Автор: Peika.bg
Капана - квартал на човешките емоции
Снимка: visitkapana.bg

Какво е Капана?

Капана е място за прекрасно човешко изживяване и емоция. То е специфично, уникално, пловдивско. Още от възникването си, това е най-оживеното място в града- Чаршия.

Подобно търговско-занаятчийски зони има в много градове: „Чаршията“ в Хасково; „Самоводската чаршия“ във Велико Търново; „Вароша“ в Ловеч и Благоевград. Пловдивската "чашрия", обаче, е най-голямата и най-запазената до днес и само тя е „Капана“. Място, където лабиринтът на тесните средновековни улички пленява загубилия ориентация посетител и той неочаквано и доброволно „влиза в Капана“.

"Няма друго място в града, повече от 7 века, с такава концентрация на витални обществени дейности, с така осезаемо усещане за градска среда и атмосфера.“ (Арх. Антоанета Топалова). 

"Капана" възниква още в ранно-османско време. Носи името си от 15-ти век., когато две тесни пазарни пространства, притиснати отвсякъде с дюкяни, наречени „Ун капан“ /Брашненият, Малкият Капан/ и „Буюк капан“ /Големият Капан/ дали името на целия квартал. Изграден в подножието на Трихълмието, районът става важен елемент на търговския, религиозния и административния център на Филибе /старо име на град Пловдив/. Той приютява непосредствено едно до друго- най-голямата Джамия, Джумая джамия, Куршум хан. В него по-късно се помещава управлението на абаджийския еснаф и Големия безистен. Това е правоъгълна едноетажна сграда с площ 500кв. м, в която търговците прибирали стоката си, също няколко маази и по-малки джамии.

Около безистена били работилниците на различните сдружения, а имената на част от улиците, запазени и до днес- „Железарска“, „Златарска“, „Абаджийска“, „Кожухарска“, подсказват къде са били събрани магазините на всеки от занаятите. В занаятчийската чаршия на Пловдив кипял невероятно пъстър живот - през 1652 г. дюкяните там са 880 на брой, според данни в пътеписа на Евлия Челеби.

През 18-19-ти век произведенията на българските занаятчии постепенно завладяват близките и далечни пазари на Османската империя и се налагат със своето високо качество и богат асортимент. Като важен град и Пловдив не прави изключение, той е сред икономически най-издигнатите градове в балканските земи на империята.

Кварталът се развива не само като място за търговия и занаяти, наред с това там кипи усилена възрожденска, духовна и просветителска дейност. Той е свързан с национално-революционните борби. Като част от плана за вдигане на Априлското въстание, 1876г. Братята Димитър и Петко Свещарови подпалват дюкяна си (свещоливница) в „Капана“.

Новото възраждане на Капана започва с инициативата Европейска столица на културата и реализираната воля на настоящата управа на Община Пловдив да започне и внедри незабавни инфраструктурни промени. От 2013г. до 2017г. поетапно част от улиците на Капана се трансформират в пешеходни, давайки възможност на проекта на Фондация „Пловдив 2019“- „Капана- квартал на творческите индустрии“ да се развива дългосрочно и да добавя стойност към историята на мястото. Към 2016г. обектите, действащи на територията на Квартала са близо 500.

Проектът „Капана- квартал на творческите индустрии“ цели да развие потенциала на тази централна градска зона като място за изследване, иновации и експеримент в областта на културните и творчески индустрии, и културния мениджмънт.

Проектът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата и попада в клъстера „Градски мечти“ за дългосрочни и устойчиви намеси в градска среда, преосмисляне и промяна на изоставени и забравени пространства и префукнционализирането им за целите на културата.

С оглед на специфичните дадености, история и архитектура на Капана, дейностите по проекта имат за цел да съхранят, реставрират и изследват това емблематично за историята на града място. Със своите дейности Капана - квартал на творческите индустрии се превръща в привлекателно място за артисти, куратори, културни мениджъри, занаятчии, архитекти, софтуерни специалисти, урбанисти, писатели и музиканти от цялата страна и става разпознаваем международен център.

В дългосрочна перспектива проектът има за цел да утвърди Капана като популярна и обичана марка в национален и международен контекст, която да привлича интереса на туристи и на представители на творческите индустрии от цял свят.

Капана - квартал на творческите индустрии е безапелационно водещ и емблематичен проект за Пловдив 2019, стартирайки още от етапа на подготовката на града за ЕСК и продължаващ успешно като ключов проект в програмата на Пловдив 2019.

А ето и още няколко от безбройните отговори какво е "Капана"?

#Капана е в изкуството и в неговите безкрайни възможности, в усвояването на техники и в създаването на своя творба, в себеусъвършенстването и в предаването на опита;

#Kапана e в ръчния труд и в бутиковата изработка, в плата и в кройката, в покупката за себе си и за другите;

#Капана е в обмена на интереси, в звука и в слушането #заедно, в колекционирането и в разпространението;

#Капана е в стила и в отношението, в жизнеността и дизайна, в любопитството и в новите форми;

#Kапана е в уютното пространство, във вкуса и в аромата, в разнообразието и в експеримента;

#Капана в подбора и в усърдието, в уханието и в цвета, в количеството и в качеството;

#Капана е в различните култури, в духа и в тялото, в общите срещи и общите практики;

#Капана е в познанието, в динамиката, в различните гледни точки и талант, във вълнението и в креативната среда;

#Капана е в подхода и отношението, в идеята и резултата, в индивидуалното отношение и мащабния поглед;

#Капана е в ателието на ъгъла, в устойчивостта и експеримента, във вложеното лично и красотата за другия;

#Капана е в творението и подхода към него, във вкуса към и вкуса от срещите с изкуството, в силата на знанието и мощта на упоритостта;

#Капана е в цветовете и цветята, в спомена, в жеста на създаване и споделяне - част от пулса на квартала на творческите индустрии;

#Капана е в избора, в стремежа, в качествения запас и джаза на дуендето, част от пулса на квартала на творческите индустрии;

#Капана е в специалното наричане, в хармонията и грижата, в традицията на майсторството и достиженията на съвременността;

#Капана е в аромата и вкуса, в подбора и детайла, в изненадата и оттенъка, които са част от пулса на квартала на творческите индустрии;

#Капана е в местата, които сътворят, които омагьосват и вдъхновяват, в които можеш да научиш и да споделиш, в които да се изгубиш и да откриеш, тези места, които са част от пулса на квартала на творческите индустрии.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин