Капитане, капитане, какво е морето? - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Капитане, капитане, какво е морето?
Автор: Таня Стоилкова
Капитане, капитане, какво е морето?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Да се учиш да ветроходстваш не е просто разходка с лодка или почивка на круизен кораб. Ще са ви нужни малко знания и умения, както и много желание и търпение.

Подгответе се с малко терминология

Качих се на яхтата Карела абсолютно боса и невежа. Минути по-късно се сблъсках с чужд език, който трябваше да науча много бързо. Един съвет – малко предварителна терминология не ви е излишна. Научете какво е швартоване, шпринговане и поворот, кое е кърмовото въже и какво се нарича кнехт, кранец, генуа и грот. Няколко предварително научени възела изобщо няма да ви навредят.

Капитане, капитане

Винаги слушайте капитана. И по възможност не го ядосвайте много. Той има право да ви заключи, ако буйствате. Не забравяйте също, че той разчита на вас и задачата, която ви е поставил. И ако трябва да скочите от лодката на пристана, за да опънете въжето – направете го. „Тук всички стават мъжки момичета,“ ми каза той.

Бъдете екип

Какво научих после? Екипът е много важен. Повярвайте ми, знам колко много обичате индивидуализма си и различния си характер. Но на лодката няма много място за тях, както и за излишен багаж. Петима непознати души деляхме около 20 квадратни метра пространство, около 100 литра вода, храна и отговорности. Всеки знаеше какво да прави, а това много улесняваше плаването и приставането. Допълнителен бонус беше доброто отношение и толерантност, грижата един за друг.

Не се паникьосвайте

Следващ урок. Екстремната ситуация няма да ви пита колко опит имате. При нас беше нощ трета. Тъкмо заспали, чухме вика на капитана: „Ставайте! Местим се!“. Вълна беше влязла в пристанището и удряше лодката ни в пристана. За секунди бяхме полуоблечени, полусъбудени, но в бойна готовност. И благодарение на предния урок за екипа, успяхме бързо да отвържем кърмата и да пристанем на борд, завързани за един голям кораб. Щети нямаше, легнахме си спокойно.

Времето не зависи от вас

Приключението продължава, особено когато никой не ни е обещавал хубаво време и подходящ вятър. Понякога вятър няма, понякога вали и гърми. Примирете се! Единственото, с което мога да ви успокоя, е, че гледката е безумно красива. Дъждът, светкавиците и гръмотевиците в морето са величествени. Бяхме в открито море по време на един порой. Намокрихме се доста, но не се разтопихме. Затова не се крийте от дъжда и не оставяйте някого сам да стои под него.

Винаги има нещо интересно

Има моменти, в които е скучно. Пече слънце, няма вятър, ветрилата са прибрани и лодката се движи на мотор. Не се отегчавайте и бъдете търпеливи. Точно в такъв ден имахме щастието да видим марлин, който скачаше над водата. Наистина имаше моменти, в които се чувствах сякаш съм в разказа на Хемингуей. А морето има свой характер. В следващия момент излезе вятър, който ни позволи да се движим на крен със скорост над 6 възела.

Здравословни съвети

Запасете се с лекарства, почти за всичко. В случай, че ви прилошее, не пийте много вода. Така увеличавате шанса да повърнете. Добър избор са зелените ябълки. Не се затваряйте в каютата. Обикновено клатенето там се усеща много повече, отколкото на кърмата. Първите дни, докато свикнете с вълнението, не се захващайте с дейности, които изискват концентриран поглед, като четене например.

Разбира се има и лесен вариант да се разходите из морето – наемете си по-луксозна яхта, наемете си екипаж и просто се возете.Но другото изживяване си заслужава повече – ще откриете много неща за себе си и простите неща от живота. Ще се убедите дори колко ценен ресурс е водата. Попътен вятър!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин