Първият глух моряк, обиколил сам света с яхта - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Първият глух моряк, обиколил сам света с яхта
Автор: Албена Пехливанова

На 8 май 2013 г. 55-годишният шотландец Джери Хюс акостира благополучно в пристанището на град Трун, Шотландия след осем месеца околосветско плаване. Джери стана първият глух човек, който успява да направи обиколка на света сам с яхтата си Quest III. Старият моряк от Глазгоу беше посрещнат от тълпа от около 300 души на родната си земя.

Последните осем месеца бяха сред най-тежките в живота ми, но въпреки всички предизвикателства на експедицията, това беше период, на който истински се наслаждавах,“ споделя Джери пред Би Би Си. „Плаването винаги е било голямата ми любов и се превърна в спасение от глухотата, когато бях младеж.“

Джери се ражда напълно глух, а животът му е пример за това как пред стремящия се към развитие човек няма пречки. Започва да се учи да плава с яхта, когато е едва на 2 годинки. През 1995 г. става първият глух учител в Шотландия от 1880 г., участва в националния отбор по голф за глухи на Шотландия, а в момента е преподавател в училище за глухи деца.

Лесните неща не си струват труда да бъдат правени. Къде е удовлетворението от едно постижение? Именно трудностите, които преодоляваме, ни изпълват с гордост и са истинско постижение“, казва още Джери Хюс.

Преди да потегли на околосветското си предизвикателство – самостоятелно пътешествие с яхта край петте най-южни носа на земята, Джери става първият глух човек, обиколил Британските острови с яхта, и първият глух човек, прекосил сам с яхта Атлантическия океан.

„Надявам се това, че последвах и сбъднах мечтата си, ще вдъхнови млади хора с подобни проблеми и да им покаже, че с вяра и труд всичко се постига“.

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин