Карнак - меката на религията на Древен Египет - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карнак - меката на религията на Древен Египет
Автор: Peika.bg
Карнак - меката на религията на Древен Египет

За древните египтяни откритият храмов комплекс Карнак е бил най-свещеното място на Земята.

В наши дни обаче то е по-скоро втората най-популярна дестинация в Египет, след пирамидите в Гиза, с които най-често се свързва страната.

Карнак обаче също е сред най-атрактивните и мистериозни места. Той се явява най-обширното религиозно място, което ни е познато досегаОсвен това е и най-големият музей, под открито небе, където са събрани храмове и светилища, посветени на най-важните древноегипетски божества. Древните египтяни наричали тази свещена земя „Ипет – Сут”, чието значение е най-почитано място”

Карнак - меката на религията на Древен Египет


Интересен факт е, че п
овече от 30 фараони, в продължение на близо 2000 г., са се грижили да поддържат жив култа към Слънцето, Луната, Земята и всичко възвишено според техните вярвания. Там те устройвали пищни ритуали в чест Ра, пресъздавайки символичната му среща с женското начало.

Карнак - меката на религията на Древен Египет


Днес по-голяма част от храмовете, на територията на Карнак, са недостъпни за обикновените туристи, тъй като някои са толкова разрушени, че единственият начин да се запазят, е ограничаването на достъпа до тях. Въпреки това, ако отидете там, може да разгледате Главния храм, който е изпълнен със символика и послания от древните времена. 

Храмът на богинята Мут пък има излаз към малкото свещено езеро Ишру (чиято владетелка била тя). То е във формата на подкова и до днес се използва в религиозни ритуали.

Карнак - меката на религията на Древен Египет


Карнак се простира върху площ от 840 дкана територията на Горен Египет. Той се намира на около 2 км североизточно от град Луксор и на около 500 км от Кайро. Преди повече от 2000 г. този огромен комплекс бил част от древната столица Тива, на чието място по-късно се появява Луксор.

Ако сте любители на историята на Древен Египет, определено ви препоръчваме да посетите това място, наситено в много история, знание и мистика!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин