Карнавалът в Санта Крус - забавление по боливийски - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карнавалът в Санта Крус - забавление по боливийски
Автор: Катя Томова

Какво представлява карнавалът в Санта Крус? Игра на пейнтбол (да, правилно прочетохте), шествие на цветове,образи и традиционни облекла. Всеобщ танц, обединяващ местни и чужденци под звуците на характерна музика.  

От най-древни времена в Боливия съществува празник, ознаменуващ благодарността към природата – Майката Земя. Днес, отивайки в Санта Крус де ла Сиера, ставаме свидетели на трансформацията на този празник в неописуем карнавал. Той се отблелязва две седмици преди 40-дневния пост по случай Великден. Това е и религиозната нишка в карнавала – участват хора, които уважават традицията на поста.Но това съвсем не е единственото, което прави фестивала запомнящ се.

Вълнението започва от сутринта, когато във всяка къща се слага украса – блони, хартиени ленти, много цветя. Доброто настроение съпътства целия ден и се предава на всеки, станал свидетел на детските игри, имитиращи карнавала. По улиците в града също се виждат украси и весели надписи.

Всички разбират, че фестивалът стартира, когато се появят групите хора, облечени в традиционни шарени облекла. Мъжете са с костюми и маски, а жените в красиви рокли и с множество бижута. Всички танцуват и се забавляват, слушайки салса, самба и всякакъв тип музика.

Местните хора привличат и чужденци, които искат да се включат.

Уникалното тук е, че докато танцуват, хората се замерят с топки, пълни с цветно мастило. Звучи познато, нали? Известната игра пейнтбол е пресъздадена изключително успешно в този карнавал. Разликата е, че когато топката уцели, няма болка, а само цветове и смях.

Децата се гонят с водни пистолети, отново пълни с мастило, а възрастните пият бира и характерни за района напитки. Шествието обикаля из улиците на града, хората танцуват, смеят се, пеят в съпровод с музиката и целят всички наоколо с мастило. По някое време шествието се разделя, като отделни групи тръгват по малките улички, за да обединят целия Санта Крус в радостта и празненството.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин