Карнавалът в Ксанти - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карнавалът в Ксанти
Автор: Мария Ангелова

Вземете си карнавалното настроение в торбата и палете колата към Ксанти, защото в първите дни на пролетта (когато у нас често все още е снежно) там се скача, танцува и лудува. Карнавалът в Ксанти е едно от най-многолюдните събития в Гърция на Сирни Заговезни. Въпреки че се провежда на религиозен празник (затова и датата се променя всяка година), в него няма нищо религиозно. Дори напротив – звучат Рики Мартин, Мадона и хитовете на годината, а маскираните участници в парада са от Angry Birds до Барак Обама.

Останете до края на деня на парада, защото по тъмно има зрелище за тълпата – ритуално се изгаря фигурата на „царос“ - чучело в човешка форма. Преди години хората са смятали, че така ще се предпазят от бълхи, днес е въпрос на чест кладата да е възможно най-голяма.

Не пропускайте: Освен парада по централните улици вижте и малките сцени из града, където се играе уличен театър, свири се, танцуват се народни танци и се дегустира местна храна.

Настрани от шума: Ксанти има от онези очарователни виещи се калдъръмени улички с разноцветни стари къщи. В миналото градът е бил известен с производството на тютюн, а богатите търговци са си строили богати и пребогати палати. Из сокаците на старата част на града има и уютни кафенета и сладкарници.

Полезна информация: От София до Ксанти са около 400 км в едната посока – около 6 часа път. Обмислете вариант за нощувка в Гърция или някъде близо до границата. За датите на фестивала вижте тук

Фотогалерия от карнавала - 2013.

Тази статия ви хареса? Присъединете се към Peika.bg и във Facebook, за да следите всички вдъхновения за пътешествия, идеи за еднодневни разходки, близки и далечни маршрути и срещи с пътешественици!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин