Карталски водопади: На половин час от Велико Търново - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Карталски водопади: На половин час от Велико Търново
Автор: Димитър Харизанов

Приятно отклонение от пешеходния маршрут между Велико Търново и Преображенския манастир

Както е известно, Велико Търново е един от любимите градове на пътуващите в България. Градът е много посещаван – основно заради многобройните си архитектурни и исторически забележителности. Красиво разположена сред прочутите меандри на река Янтра, старата столица може да се похвали и с достатъчен брой чудесни природни кътчета, разпръснати в близост до нея. В последните години някои от тях също добиват все по-голяма популярност, но дори и така да е – пак остават нови и „неизследвани” от масовия турист пътеки.

Една пътека дава възможност пеша да се отиде от Велико Търново до Преображенския манастир – онзи, с прословутото „Колело на живота”, дело на твореца Захари Зограф. По тази пътека обаче, има и едно слабо познато място – дълбок и горист дол с няколко скални прага, от които скача малкият поток, протичащ там. Това са така наречените Карталски водопади – името си са получили от близката местност Картала, днес заета от жилищни сгради и станала част от Велико Търново. Водопадите са малки, с височина не по-голяма от 3-4 метра, а край тях дори е изградена екопътека със серия от стъпала, мостчета и маси с пейки.

Гората наоколо хвърля дебела сянка и добре пази от слънчевите лъчи, така че мястото е добро хрумване за горещите дни през лятото. А може да бъде и просто отбивка по време на разходката до манастира.

Пътеката, която води до него, започва в края на града, над една от забележителностите му – Самоводската чаршия. Необходимо е да се отиде в единия край на чаршията – този, който е разположен по-далеч от центъра на Велико Търново. Там има малък павиран площад с табелка, указваща посоката към Преображенския манастир. Следва се една от улиците, наречена „Резервоарска” – табелките по вратите помагат в ориентирането. Тя се изкачва нагоре като серпентина, докато накрая достига крайните къщи на града. Там е изградена детска площадка, в отсрещния край на която се вижда началото на пътеката за манастира. Има и маркировка – в червен цвят.

Теренът по маршрута не е особено стръмен, обозначен е и следването му нагоре не е затруднено. На не повече от петнадесет минути след началото се достига до много голяма недостроена сграда със стрелбище зад нея. Заобикаля се от лявата страна, покрай оградата, а след това се продължава в досегашната посока. Скоро маркировката отново се появява по дърветата и пътеката започва плавно да слиза надолу. След не повече от половин час тя достига дъното на малка долина и се съединява с друга пътека, идваща от лявата страна и маркирана с жълта боя. Маршрутът продължава вдясно, след няколко минути пресича поток и достига мястото, където се намират Карталските водопади.

Пътеката за Преображенския манастир, маркирана в червено, постепенно започва отново да набира височина по склона, а тази, която е обозначена с жълта маркировка, се отделя вдясно и надолу към потока. Точно това е търсената екопътека. Стръмните участъци в нейното начало са обезопасени с дървени парапети. Още по-надолу последователно се разполагат водопадите, край които са изградени няколко мостчета. Пътеката продължава през гората и е въпрос на избор дали да се следват нейните извивки сред дърветата, да се предприеме връщане обратно, или пък да се продължи към Преображенския манастир.

Всяка от тези идеи е добра, а едно си остава сигурно – само на около час и половина от центъра на Велико Търново има спокойно и зелено място, което може да даде малко разнообразие. За всеки случай – ако се окаже, че разглеждането на крепостни стени, стари къщи и потайни улички е достатъчно за деня…

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин