Касандра: Забележителности на една ръка разстояние - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Касандра: Забележителности на една ръка разстояние
Касандра: Забележителности на една ръка разстояние
Снимка: Thinkstock/Guliver

Една от най-близките гръцки морски дестинации за българите е Халкидики. Най-западният ръкав на тризъбеца – Касандра, е само още малко южно от Солун и изглежда така, сякаш едва се държи за континента на тънка ивичка земя (всъщност мост). Той е и най-оживеният от трите ръкава. Ето нашият кратък пътеводител за Касандра, Халкидики.


Плажове

Някои са с фин бял пясък, а на други пясъкът е примесен с камъчета, но навсякъде водата е кристално чиста и много синя. Красиви уединени заливи и скалисти брегове с причудливи скални форми. Шезлонгите и чадърите са платени, а тези на заведения не се плащат, но изискват консумация.

Морски дарове

Калмари, скариди, миди, октоподи, всякакви видове риба, раци и какво ли не още, но каквото и да изберете да опитате тук, няма да сбъркате. Бъдете смели и си поръчайте нещо интересно в морските ресторанти и таверни.

Агиос Мамас

Това е една от най-значимите праисторически местности на Халкидики. Представлява могила, която е била населена от края на Неоелинистичната епоха до края на Желязната епоха, а в западната част на възвишението е открито гробище от Медната епоха. Днес всяка година през първата седмица на септември тук се организира голям панаир, на който се продават ръчно изработени дървени и медни съдове, керамика, произведения на изкуството, сувенири, кожи, автентични храни. Селището е разположено в северната част на Касандра.

Афитос

Това е едно от най-красивите и оживени селища на Касандра. Построено е върху скали на 50 м височина. Традиционните каменни къщи и улици в градчето са запазени. Открити са древни воденични камъни и каменоломни. Тук се намира църквата „Св. Димитър”, построена през 1859 г. Известна е със старинните си икони, фрески и големия си купол. Има много таверни, барове и кафенета. Афитос е в североизточната част на Касандра.

Потидеа/Неа Потидеа

Единственото селище, едновременно разположено на източното и на западното крайбрежие. Това е така, защото се намира на много тесен провлак в началото на Касандра. Потидеа съществува от 600 г. пр. Хр. Тук са открити древни пластове с ценни керамични съдове и останки от постройки, запазени са и укрепления, жилищни части и гробища от елинистична и римска Касандрия. Съвременното селище е основано през 1922 г. На километър югоизточно от него е Храмът на Архангелите.

Калитея

Курортното градче е на североизточния бряг на Касандра. Името му означава "красива гледка" и наистина! Ще бъдете очаровани не само от белите плажове, маслиновите дръвчета и боровите гори, но и от историческите забележителности тук. Сред останките на храма на Зевс (Ammon Dias) от IV в. пр. Хр. ще видите много запазени мозайки. Той е бил от най-важните светилища в Древна Гърция. Посетете и останките от светилището на Дионисий и нимфите, както и малкия параклис на Св. Пантелеймон със запазени стенописи.

Каландра

Това е малко градче в западната част на Касандра. На километър от него, насред красива поляна, ще видите църквата „Дева Мария”, построена през 1619 г. Запазените й стенописите изобразяват живота на Христос. На 4 км западно от Каландра се намира Храмът на Посейдон. Той е разположен на тесен провлак близо до морето, а точно до него ще забележите стар морски фар от 1864 г.

Полихроно

Това е селце, разположено в центъра на Касандра. Датира от 650 г. пр. Хр. Тук е открито древно гробище. Плажовете в околността са смятани за едни от най-чистите в Гърция. В близост до Полихроно се намира единственото езеро на полуострова – езерото Мавробара. То е воден резерват, в който се развъждат рядък вид водни костенурки. Можете да ги видите и лично да ги нахраните.

Агия Параскеви

Това селище е популярно с горещите си минерални извори. Разположено е в южната част на Касандра. Лечебните бани помагат при ревматизъм и кожни възпаления. Селището се слави и със своя мед. Тук можете да практикувате плуване, риболов, водни спортове, а сред иглолистната растителност да се насладите на дълги разходки.

Сани

Това е историческо селище от V век пр.Хр., което е било прочут център на поклонение към древногръцката богиня Артемида. Днес Сани е превърнато в луксозен курортен комплекс, където можете да се поглезите със спа-процедури или да се забавлявате в тюркоазените води с водни ски, гмуркане, каране на джет. Намира се на най-западната точка на Касандра и разкрива невероятна гледка към Олимп.

Неа Фокиа

Един от най-младите градове на Касандра. Основан е през 1922 г. от бежанци от близкия изток. Въпреки това, регионът е бил населен още от древността. Тук ще видите съхранената Византийска кула (кулата на Апостол Павел), построена през 1407 г. и светите води на Апостол Павел – изсечен в скалите път, който завършва в подземна камера.

Шопинг в Касандра

По всички големи плажни алеи има магазинчета със сувенири, керамични изделия, кожи, бродирани ленени платна, специални сапуни със зехтин и аромат на гръцки мед. Навсякъде на полуострова ще намерите и големи магазини на световни марки за дрехи, обувки и бижута. Калитея се смята за основния търговски център на Касандра.

Нощен живот в Касандра 

Калитея се смята и за сърцето на нощния живот на полуострова. Градчето ще ви изкуши с много плажни барове, клубове, таверни и дискотеки, в които да се забавлявате до изгрева на слънцето. В Неа Фокиа също има много клубове с жива музика, барове и ресторанти с вкусна морска кухня.  

Вече ви се ходи на почивка в Халкидики? Вижте най-добрите оферти за почивка в Халкидики!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Uchtiviq Los , 10.07.2013 | 11:55
Определено е готино там, ходих миналото лято, абе каквото и да е , по-различно си е от тук!
Охльо Бохльо, 10.07.2013 | 11:48
МНного добре звучи, и е хубаво че има доста места за посещаване.
Абонирайте се за нашия бюлетин