Късче земен рай – 30 любопитни факта за Хавайските острови - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Късче земен рай – 30 любопитни факта за Хавайските острови
Автор: Елена Исаева

Хавай е единственият щат на САЩ, разположен изцяло в Тихия океан и се състои от стотици острови, разположени на площ от приблизително 1500 мили (2400 километра).

Осемте основни острова на Хаваите са Хавай (често наричан Големия остров), Мауи, О'аху, Кауаи, Молокаи, Ланаи, Ниихау и Кахо'олаве.

Късче земен рай – 30 любопитни факта за Хавайските острови
Снимка: pixabay.com

Хавай е известен със своите активни вулкани, включително Мауна Лоа и Килауеа на Големия остров, които са оформяли пейзажа на острова в продължение на милиони години.

Щатът Хавай е дом на най-високата планина в света, когато се измерва от основата й на океанското дъно. Мауна Кеа се издига на около 10 200 метра (33 500 фута) от основата си на дъното на океана до върха.

Разнообразните екосистеми на Хаваите варират от буйни тропически гори и каскадни водопади до безплодни полета от лава и девствени плажове, което го прави рай за любителите на открито.

Хавайските острови са дом на невероятна гама от флора и фауна, включително много видове, които не се срещат никъде другаде на Земята, като хавайския тюлен монах и хавайския медоносен пълзящ.

Местното население на Хаваите са полинезийци, заселили се на островите преди повече от 1500 години, носейки със себе си своите богати традиции, език и обичаи.

Хавайската култура отдава голямо значение на 'ohana (семейство), aloha (любов и обич) и kuleana (отговорност).

Хула, традиционен хавайски танц, е жизнен израз на хавайската култура, често придружен от скандиране и музика, изпълнявана на инструменти като укулеле и китара с отпуснат клавиш.

Хавайският език, известен като „Ōlelo Hawai'i“, е един от официалните езици на щата заедно с английския. Преподава се в училищата и се използва в държавни процедури.

Крал Камехамеа I, известен още като Камехамеа Велики, обединява Хавайските острови в едно кралство в края на 18 век.

Хавай става 50-ият щат на Съединените щати на 21 август 1959 г., отбелязвайки края на статута му на територия и началото на представителството му в Конгреса.

Пърл Харбър, разположен на остров Оаху, беше мястото на изненадващо нападение от японците на 7 декември 1941 г., което доведе до влизането на Съединените щати във Втората световна война.

Мемориалът USS Arizona, построен върху потъналия боен кораб USS Arizona, отбелязва загубените животи по време на атаката срещу Пърл Харбър и служи като напомняне за последствията от войната.

Туризмът е основна индустрия в Хавай, привличаща милиони посетители всяка година, за да изследват природните чудеса, културни обекти и развлекателни дейности.

Плажът Уайкики на остров Оаху е един от най-известните плажове в света, известен със златните си пясъци, чистите води и емблематичния кратер Даймънд Хед на заден план.

Северният бряг на Оаху е известен със своите масивни вълни, привличащи сърфисти от цял свят, за да изпробват уменията си на легендарни почивки като Pipeline и Sunset Beach.

Тропическият климат на Хаваите и плодородната почва поддържат разнообразна селскостопанска индустрия, като на островите се отглеждат култури като захарна тръстика, ананас, кафе и ядки от макадамия.

Остров Мауи е дом на живописния път към Хана, криволичеща крайбрежна магистрала, известна със спиращите дъха гледки, водопади и буйни тропически гори.

Уникалната кухня на Хавай съчетава влияния от местните хавайски, азиатски и западни култури, включващи ястия като пои (паста от таро), лаулау (задушено свинско месо и риба, увити в листа от таро) и локо моко (ориз, покрит с баничка за хамбургер, пържено яйце и сос).

Хавай е една от най-добрите дестинации в света за гмуркане с шнорхел и гмуркане с оживени коралови рифове, гъмжащи от цветни риби, морски костенурки и други морски обитатели.

Хавайските острови са гореща точка за наблюдение на китове, особено през зимните месеци, когато гърбатите китове мигрират от Аляска, за да раждат в топлите води на Хавай.

Националният парк Haleakalā на Мауи е дом на най-големия спящ вулкан в света, Haleakalā, който предлага зашеметяващи гледки към изгрева и залеза от върха си.

Остров Кауаи е известен като „Градинския остров“ заради буйните си дъждовни гори, драматични скали и каскадни водопади, включително емблематичния водопад Уайлуа.

Традиционните тържества на Хаваите в Луау включват празници с печено прасе, пои и тропически плодове, придружени от музика, танци и забавления, представящи полинезийската култура.

Остров Хавай е дом на национален парк Хавайски вулкани, който обхваща вулканите Килауеа и Мауна Лоа и предлага възможности за туризъм, къмпинг и изследване на тръби от лава.

Крайбрежието На Пали на Кауаи е известно със своите скалисти морски скали, изумрудени долини и девствени плажове, достъпни само с лодка, хеликоптер или напрегнати туристически пътеки.

Националният исторически парк Pu'uhonua o Hōnaunau на Големия остров съхранява мястото на традиционно хавайско място за убежище, което предлага прозрения за древната хавайска култура и обичаи.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин