Къща-музей "Никола Войводов" във Враца - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къща-музей "Никола Войводов" във Враца
Автор: Александра Любова

Името на Никола Хаджикръстев Върбанов - Войводов е известно и почитано във Враца. Това не се дължи само на факта, че през 1842 г. е роден в града, а на силната му любов към Родината и участието му в освободителния процес.

Образованието си получава както във „Възнесенското“ училище във Враца, така и във френското училище в Бебек и „Роберт колеж“ в Цариград. Той усвоява перфектно два езика - френски и английски. Благодарение на това прави първите си преводи още като ученик в турската столица, публикувани в сп. „Български книжици“.

Със своето добро образование и култура, той силно подкрепя новопоявилото се през 1866 г. българско театрално дружество в Браила и изпраща свои дописки в негова защита.

През 1867 г. Никола Войводов успява за наистина кратко време да организира малка, но истинска въстаническа чета, в която влизат българи, сърби, черногорци и бившият руски офицер Николай Далматов.

Естествено той става или по-точно е избран за войвода, но държи „четата му да има вид на редовна войска, която излиза на открито сражение със своя противник, а не на башибозушка разбойническа банда, която прави лошо впечатление на цивилизованите европейски народи.“

Четата трябвало да премине в България през Сърбия. За да пристигнат преди четниците, Никола Войводов и избраният за знаменосец Цветко Павлович се качват на австрийския параход „Германия“. Малко известен факт е, че Никола Войводов е първият, който използва кораб за осъществяване на патриотичните си планове.

За съжаление неговият опит е съпроводен с предателство, което до голяма степен предопределя края. На 20 август 1867 г. „Германия“ акостира на русенското пристанище, но е посрещната от редовна турска войска и полиция. Корабът става арена на поредното кърваво насилие на турските власти. След отчаяна и неравна борба Никола Войводов и Цветко Павлович геройски загиват, верни на клетвата си „Свобода или смърт“.

Къщата-музей на Никола Войводов е част от Историческия музей на Враца. Тя е част и от 100-те Национални обекта. В нея могат да бъдат намерени снимки на оригиналната къща на революционера, да се научи повече за историята му, да се видят надгробната му плоча и костницата му.  

Днес ние можем да разберем малко повече за този достоен човек в неговата къща в комплекса, който носи името му. В една от стаите е уредена малка фото-документална експозиция, разкриваща живота и дейността на Никола Войводов, отдал живота си за освобождението на поробеното ни отечество. Можем да се поклоним пред мъжеството му над изложената надгробна плоча или костницата, в която лежат тленните му останки.

За съжаление от няколко години къщата-музей е затворена за посетители, но се надяваме, че в близко време това ще бъде променено.

Съвсем близко се намира и другата къща в комплекса. Тя е наречена "Капитанската къща" и представя имуществото на едно средно заможно градско семейство от началото на 20в. В различните стаи са изложени предмети, които ни пренасят към порядките на ежедневието преди столетие.

https://www.vratsamuseum.com/

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин