Къщата на Ане Франк в Амстердам - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къщата на Ане Франк в Амстердам
Автор: Мария Ангелова

Prinsengracht 263-267 – това е адресът в Амстердам, който никога няма да забравите, след като веднъж сте посетили. Тук и до днес е запазена една от най-емблематичните къщи, познати от литературата – Къщата на Ане Франк.


Дневникът на Ане Франк пази размислите на едно момиче от еврейски произход, което в продължение на две години се укрива заедно със семейството си и техни приятели в сграда в Амстердам. Историята не е от онези с хепи енд – накрая укриващите са предадени на нацистите от „приятел“ и всички загиват в концентрационни лагери. С изключение на бащата на Ане – Ото, който след войната се връща в къщата, прочита дневника на дъщеря си и сбъдва мечтата й да бъде писателка, като го публикува. Днес книжката е преведена на повече от 60 езика, в България е известна със заглавието „Задната къща“.

Преди да пристъпите в Къщата на Ане Франк в Амстердам, препрочете дневника. Така всяка крачка ще ви връща отново и отново към мислите на момичето. Дори и да не сте го направили обаче, навсякъде в сградата има обяснителни бележки и снимки, които ви пренасят почти физически във времето на окупацията.

В стаичките в скривалището (или Задната къща), описани подробно от Ане Франк, няма мебели, защото те са били изнесени веднага след арестуването на укриващите се в тях осем души. Всичко, което е запазено, си е на мястото. Цитати от дневника не ви оставят и за секунда да забравите къде се намирате и какво се е случило тук.

Най-хубавото е, че мога да записвам всичките си мисли, иначе направо ще се задуша“

Криенето, и то за толкова продължително време, е било напрягащо и трудно – никой не е можел да излиза навън, нито да издава какъвто и да било шум, за да не бъдат разкрити.

Ане Франк започва да води дневника си, когато е на 13 години. Освен това в Задната къща тя пише разкази и събира цитати от любимите си писатели в тетрадка. Тя мечтаела след войната да стане писател или журналист.

След края на войната сградата, в която са се укривали Ане и семейството й, е била включена в списъка за събаряне, но жителите на Амстердам се организирали и направили кампания за запазването й. Най-ценното, което са постигнали, е че днес посетителите могат да стъпят в автентичната къща, а не в нейна реплика. Домът е музей от 60-те години на миналия век, като в наши дни над милион посетители от цял свят го посещават всяка година.

В Къщата на Ане Франк можете да видите оригиналът на дневника й, на тетрадките й и всичко, което е написала. Има и издания на дневника на различни езици, сред които и българското.

Да пристъпите в скривалището е разтърсващо преживяване. Още по-разтърсващи са кадрите на Ото, които можете да видите в края на обиколката на къщата. Мъката на един мъж, който е загубил всичко, но е направил така, че светът да узнае за мъката му.

Полезна информация: Къщата на Ане Франк се намира на около 20 минути пеш от Централната жп гара на Амстердам, на адрес Prinsengracht 263-267. Информация за билети, работно време ще откриете тук.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин