Casa dei Vettii в Помпей може да бъде посетена отново след 20 години реставрация - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Casa dei Vettii в Помпей може да бъде посетена отново след 20 години реставрация
Автор: Peika.bg
Casa dei Vettii в Помпей може да бъде посетена отново след 20 години реставрация
Снимка: wikimedia

След 20 години реставрация, Casa dei Vettii в Помпей най-накрая е отворен отново. За посетителите и за целия сектор на световната археология това със сигурност е отлична новина, тъй като това е сграда, богата на стенописи и статуи, но преди всичко е една от тези, които с течение на времето са най-добре запазени.

Повторното отваряне беше насрочено за края на 2022 г., но след това беше преместено поради неблагоприятни метеорологични условия. Наред с други неща то е част от многогодишен процес на пълно възстановяване на археологическия обект Помпей.

Кои са собствениците на Casa dei Vettii - сред най-богатите и известни в Помпей, е поставена под закрилата на бога на просперитета Приап, изобразен вдясно от вратата, който също символизира икономическия просперитет на собствениците, братята Авъл Ветий Реститутуз и Авъл Ветий Конвива, освободени, които по-късно забогатяват благодарение на търговската си дейност.

През августовската епоха (I век пр.н.е.) къщата е реновирана и променя външния си вид, дистанцирайки се от традиционната схема, която характеризира други къщи, като тази на фавна и Салустио. Таблиумът (стая, обикновено разположена от едната страна на атриума и пред входа) се елиминира, за да се получи повече място за градината, пълна със статуи с водни струи. Именно градината е центърът на къщата.

Casa dei Vettii в Помпей може да бъде посетена отново след 20 години реставрация
Снимка: wikimedia

Casa dei Vettii преди реставрацията, не е била достъпна и не е била безопасна както във вътрешното, така и във външното пространство. Благодарение на екип от експерти, съставен от археолози, архитекти, инженери, геолози и експерти по градинарство, къщата е успяла да възстанови великолепието си и също така е адаптирана към антисеизмичните разпоредби.

През 2016 г., благодарение на бърза реставрация, беше възможно да се отвори атриумът, така че туристите да имат достъп поне до него. Този избор беше направен, за да угоди на туристите, които бяха разочаровани заради затварянето на обекта. От днес обаче вече няма да е така, тъй като мчстото може да бъде посетена отново.

Casa dei Vettii в Помпей може да бъде посетена отново след 20 години реставрация
Снимка: wikimedia

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин