Най-красивите фонтани в Италия – част 1 - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Най-красивите фонтани в Италия – част 1
Автор: Елена Исаева

Италия е синоним на красота, култура, история, изкуство, романтика и какво ли още не. В тази страна няма град или село, които да не са като от картинка на списание. Където и да отидете няма да съжалявате. Навсякъде цари една романтична и очарователна атмосфера, която завладява всяко сърце и душа.

 

Ще ви представя някои от най – красивите фонтани в цяла Италия, а съм сигурна, че вие може да ми подскажете с още няколко за следващо пътешествие.

Най-красивите фонтани в Италия – част 1
Снимка: Елена Исаева

Няма как да не започнем от Ди Треви, един от най – красивите и най – известните площади в Рим и в цяла Италия. Сгушен между сградите в сърцето на Рим, фонтанът е сред любимите места на местните, но разбира се извън туристическия сезон, защото тогава е наистина пълна лудница от туристи, които искат да се снимат и да хвърлят няколко монетки във водата с най – съкровените си желания.

Един от най – известните римски фонтани, а и в цял свят, е построен през 1762 г. от Никола Салви. Той е разположен на малко площадче и е вграден в двореца Поли. Скулптурите във фонтана са просто изящни и са дело на Пиетро Брачи. В центъра му е фигурата на бог Нептун, а от двете му страни се намира по една женска фигура. Това са алегории на изобилието и здравето. Смята се, че ако човек хвърли поне една монета във фонтана, някой ден ще се върне отново в Рим.

Най-красивите фонтани в Италия – част 1
Снимка: Елена Исаева

Фонтанът на площад Навона е друг много красив фонтан и площад, отново в Рим. Фонтанът се казва „Фонтан на четирите реки“. Това красиво произведение на изкуството е създадено  по поръчка на папа Инокентий X от Лоренцо Бернини през 1651 г. Мъжките фигури във фонтана символизират четирите реки – Нил, Ганг, Дунав и Рио де ла Плата.

На площад Навона има още два фонтана – фонтанът на Мавъра и фонтанът на Нептун, които са не по – малко красиви от този на четирите реки. По тях също има красиви статуи, които са истинско произведение на изкуството, както впрочем е почти всички в Рим и Италия.

Най-красивите фонтани в Италия – част 1
Снимка: Елена Исаева

Сега от Рим се прехвърляме в красивата и романтична Болоня. Болоня е приказен град, намиращ се в северна Италия, между реките Савена и Рено. Той очарова своите туристи с уникална архитектура, история и култура. Веднъж посетили Болоня, тя ще остане завинаги в сърцата ви. Всяка уличка или сграда в града, имат уникален чар и красота. Когато разглеждате Болоня, оставете си малко време да се изгубите. Само така ще откриете вашeто специално място и ще се насладите на всички прелестни неща, които градът предлага. Тук има много места за посещение, но не забравяйте да се отбиете и на фонтана на Нептун, който се намира в центъра на града, когато посещавате Болоня, не бива да пропускате и фонтана на Нептун. Статуята на морския бог е висока около 3 метра и е направена от чист бронз. В основата на Нептун се събират 4 реки – Ганг, Амазонка, Нил и Дунав. Всеки, който хвърли стотинка във фонтана един ден отново ще се върне на това вълшебно място.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин