Къщата на Гео Милев – емоционална поетична среща - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къщата на Гео Милев – емоционална поетична среща
Автор: Мария Ангелова

Срещата с поета Гео Милев в къщата от неговото детство в Стара Загора със сигурност ще е емоционална.


Къщата, в която Гео Милев прекарва първите си години в Стара Загора, е отворена за посетители през 1953 г. и пази над 3000 вещи, свързани с живота и творчеството му. И макар на пръв поглед това да звучи като поредния музей на български писател, това не е съвсем така.

Къщата музей на Гео Милев ще изненада всеки, който очаква просто поредната експозиция от книги, писма и етнографски експозиции. Тези неща са тук – и ръкописите, и рисунките, и писмата му. Тук е и голяма част от личната библиотека на поета, която да ви напомни, че той свободно е четял и превеждал на няколко езика.

Първоначално къщата музей на Гео Милев има повече етнографски характер. Трите стаи са възстановени почти сто процента, както са изглеждали в началото на миналия век, когато Георги Касабов е бил ученик в Стара Загора.

В средата на 80-те години обаче е отворена нова експозиция на музея, която и до днес е сред най-модерното, което е създадено в тази сфера. Специална аудио-визуална техника дава възможност документалният филм за Гео Милев да се възприема емоционално от посетителите. Осветлението, музиката, визията и специалните светлинни и музикални ефекти създават усещането за спектакъл.

В двора на къщата се намира “Дъбът на Гео Милев” - вековно дърво, обявено за природна забележителност.

Всяка година в края на септември в къщата се провеждат Геомилеви дни, които включват изложби, рецитали, пиеси,

Полезна информация: Адресът на музея е ул." Гео Милев" 37, Стара Загора. Работно време: от 08:30 до 17:00 часа всеки ден от понеделник до петък. Почивни дни - събота и неделя, но при предварителна заявка музеят посреща посетители и в почивните дни. Допълнителна информация тук.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин