Старозагорски минерални бани и особености - Уикенд - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Старозагорски минерални бани и особености
Автор: Зара Янева

Лято е и повече от всичко мечтаем за вода, водни басейни и всичко, свързано с течности. Да, но ако сте в центъра на Вселената (разбирайте Стара Загора!) и сте тотално необградени с вода, ще ви се наложи да търсите друг вариант! Добре, че градът си има спасителен център наблизо и той се нарича Старозагорски минерални бани.

Както често се случва онези, които живеят на морето, да не ходят на плаж, така и жителите на определен град невинаги познават добре околностите и забележителностите му. Въпреки че изкарах първите години от живота си в Града на липите, така и не бях ходила до баните, въпреки че са едва на 14 км и всички се изсипваха там за уикенда.

По-късно имах възможността да наваксам пропуснатото и да се изям от яд в ретроспекция за това, че не съм видяла как е изглеждал комплексът навремето. Сега е модернизиран, с над 20 хотела, които предлагат балнеолечение, спа процедури и какво ли още не, заради изобилието на естествени минерални извори. И, за разлика от самия град Стара Загора, който се е ширнал в полето, баните са в гора и дори са леко планински. За доказателство служи вечерният леко вцепеняващ ветрец който изисква суичър дори през август.

Близо до комплекса на баните, буквално на километър и половина, се намира и една много интересна местност – Богородична стъпка. Смята се, че мястото е свято и през 2003 г. дори е бил изграден малък параклис. Като всяко подобно място, и това си има своя легенда, според която римски войници измъчвали вярващ християнин, на когото се явила самата Богородица и показала на неверниците пътя. В скалата, на която стъпила, оставила дълбок отпечатък под формата на стъпка, която е винаги пълна с вода. Хората идват, за да се молят за здраве, да запалят свещ в параклиса и да „попият” от енергията на мястото. Има и дръвче, окичено с парцалчета – части, които покриват някое болно място, което искате да бъде излекувано.

След тази ободряваща разходка се върнахме в центъра на комплекса и поиграхме федербал в централния парк. Освен луксозните и нови хотели, на места личат и стари соц сгради, спомен от времената, когато децата масово са ходили на летен лагер в курорта. Има и заведения за бързо хапване и кафета. За следващ път си оставихме проучването на екопътеките и маркираните маршрути из живописната Сърнена Средна гора. Така де, басейнът ни чакаше, а после и пълният релакс в хотела.

За закуска на другия ден ни очакваше обиколка на Езерото – другата природна забележителност на курорта. Зелено място, на което можеш да си направиш пикник, а мъжете – да хвърлят някоя въдица и да помълчат ритуално. Не знам дали имаше риба, но определено древните руини и останки не се свършваха. Оказа се, че в централната част се намира праисторическа селищна могила, за която може да се използва определението на антикваря, когато иска да каже колко древно е нещо – очевидно тя е „по-стара от слънцето”! Наоколо са открити и най-старите медни рудници в Европа, така че ако сте любители на руини и археологически разкопки, вече знаете къде да отидете на почивка. Или работа! 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Уикенд
Коментирай
Rali Hristova, 08.08.2013 | 15:53
:) Хубаво си е покрай стара загора!
Абонирайте се за нашия бюлетин