Къщата на розите в Казанлък - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Къщата на розите в Казанлък
Автор: Peika.bg

Името на Къщата на розите в Казанлък подсказва точно какво ви очаква тук – още с прекрачването на прага й ще се почувствате сякаш сте на гости в дома на стари приятели.

Ще ви посрещнат с усмивка, с локум и ликьор от рози, с разказ за пътя на розата от градините на Розовата долина до мускалчетата с розово масло.

В Къщата на розата ще видите автентични съдове и приспособления за производство на розово масло на възраст над 150 години. Някога са използвани за производството на розово масло, а днес ви помагат да си представите всяка стъпка от работата на старите майстори.

Ще усетите аромата на българската маслодайна роза и ще научите куп интересни факти за нея и за всичко, което се произвежда от нея – сладко от рози, розова вода, розово масло, сапуни, ликьори, гюлова ракия...

Например малко хора знаят, че „мускал“ всъщност не е името на съда от историите за Бай Ганьо, а мерна единица за розово масло, равна на 4,810 грама. До Първата световна война ценното масло се е измервало в мускали, както златото се тегли в карати. 1 мускал чисто розово масло е бил равен на 24 карата злато.

В Къщата на розата ще откриете рози, информация, внимание и подаръци за хората, които обичате. Но най-вече нови приятели в Долината на розите. Къщата се намира на много централно място и от нея можете да продължите към Казанлъшката гробница и парк Тюлбето или към Историческия музей и пешеходната част на центъра.

Къде: Къщата на розата се намира на ул. Никола Петков 25, по пътя от центъра на Казанлък към тракийската гробница (преди моста свивате вляво). Ще я познаете отдалеч по белите пейки с рози отпред. Повече информация ще откриете тук

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин