Парк Гюел: Дракони и цветни къщички от захар - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Парк Гюел: Дракони и цветни къщички от захар
Автор: Екатерина Мандова

Ако сте любители на приказки и искате подобно на Алиса да попаднете в страната на чудесата, не пропускайте да посетите парк Гюел в Барселона. Не, там няма да пиете чай с Лудия Шапкар и, колкото и да се оглеждате, няма да срещнете Хензел и Гретел, но определено ще се почувствате в приказка, чийто сценарий пишете сами.

Разказва се, че Гюел бил заможен индустриалец и добър приятел на младия тогава архитект Антони Гауди. Гюел мечтаел да създаде място, където хората да живеят спокойно извън шума и навалицата на големия град, заобиколени единствено от природа. За целта купил парче земя на един от хълмовете в Барселона и помолил Гауди да проектира мини зелено градче. Той се заел на драго сърце, но след време установил, че строежът ще е по-скъп от очакваното и вместо плануваните 63 къщи между 1900 и 1914 г. били построени само две. След време общината превърнала мястото в парк и го нарекла на името на своя инициатор – Гюел.

Днес парк Гюел се намира над квартал Грасия и е отворен за посещение. Тъй като е далече от центъра, за да стигнете до него можете или да хванете автобус (номер 24), който ще ви отведе почти пред централния вход, или да вземете метрото (линия L3) и да слезете на спирка Лесепс (Lesseps), от която обаче ви очакват още 20 минути ходене пеша преди да се озовете пред задния вход. От друга страна, тук има ескалатор, така че поне за малко няма да се задъхвате по стръмните барселонски улички.

По-добре посетете парка в по-ранните часове на деня, защото през останалото време е пълно с туристи, които нетърпеливо чакат да се снимат пред някоя от красивите мозаични статуи. Трудно ще ви е да си намерите място дори и на доста дългата змиевидна пейка, която се намира в парка и за която се говори, че е направена от материали от бившето сметище в района.

В къщичките, които сякаш са направени от захар, не живее нито една вещица. За сметка на това едната, в която Гауди е прекарал последните години от живота си, е превърната в музей и вътре можете да видите различни мебели, проектирани от него.

Говори се, че Гауди бил любител на гръцката и каталунската митология, затова не се изненадвайте от образите на дракони и гущери, които са почти навсякъде, макар и добре скрити. Вгледайте се по-близо в колоните и ще ги откриете и там.

Гледката тук не е за подценяване, тъй като паркът е разположен на хълм и можете да се насладите на Барселона от птичи поглед.

Паркът не е много голям и за да го обходите целия, са ви нужни около 30 минути. В случай че огладнеете, наоколо има две павилиончета, които предлагат сносна храна на приемлива цена.

Ако пък се застоите повече, можете да видите различни видове птици, включително и няколко нетипични за района папагала, които го обитават.

Полезна информация: Работното време на парка се мени, като няма почивен ден. Вход: 8 евро.

От ноември до февруари е отворен от 10 до 18 часа.

Март и октомври – от 10 до 19 часа.

Април и септември – от 10 до 20 часа.

От май до август – от 10 до 21 часа

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин