Катерина Евро издаде своята Тетрадка за рецепти и спомени - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Катерина Евро издаде своята Тетрадка за рецепти и спомени
Автор: Peika.bg
Катерина Евро издаде своята Тетрадка за рецепти и спомени

Актрисата Катерина Евро събра част от своите рецепти, пътувания и живот в нещо като личен кулинарен дневник - „Тетрадка за рецепти и спомени” (издателство Колибри).

В тази книга за любовта, семейството и храната като символ на уют страниците са подпечатани с ледено узо под звездното лятно небе на остров Корфу. В тях се усеща аромат на зрели праскови и топъл хляб, хумор и шум на море, свистящ под гумите асфалт, звън на чаши с вино и лека носталгия по изплъзващото се време...
Прочетете откъс от „Тетрадка за рецепти и спомени”:

На Корфу имахме и магически вечери и доста премеждия. Едно от тях бяха осите. Някъде около терасата над Йонийско море имаше гнездо и оттам излитаха като по команда ескадрила яростни, бръмчащи на гръцки оси. А командата явно беше: сложили са масата тия загубени българки, които готвят при 40 градуса на сянка. (Всъщност готвехме на климатик, но отвсякъде си е подвиг.) На третия ден научихме за магическото средство срещу оси. Ето го: ако сте в Гърция, купувате пакетчета гръцко кафе, ако сте в Турция – турско. То е едно и също. Сипвате доволно количество в паничка и го палите. Осите изчезват разгневени.

Остатъка от кафето правите по следния начин: Приготвяте джезвеи чашки. Измервате с чашка точно колко вода е необходима за джезвето според броя на хората. За всякачаша са необходими лъжичка-две кафе и лъжичка-двезахар. Разбърквате добре на бавен огън. Разпределятекипналата пяна в чашите и връщате на котлона джезвето с останалото кафе, докато кипне още веднъж.Арабите слагат кардамон за аромат и защото вярват,че кардамонът сприятелява, а турците добавят леблебия за омекотяване на силата му.

Кафето се сервира с чаша студена вода и лъжичка домашно сладко

Съвет от Катето: Ако искате да ви изгонят от гръцко кафене, поръчайте си турско кафе.

На Катето й се носи славата, че гледа на кафе многоуспешно.

Обаче...

Не съм ясновидка или гледачка, а просто се забавлявам. Съчинявам си разни работи, интерпретирам различни фигури в чашката, които виждам по свой собствен начин. Правя го винаги с цел да разсмея човека и да го окуража и виждам в чашката фигури, които подкрепят моите ясновидства. Примерно ако видиш змей, значи ще намериш някакво съкровище, защото змеят винаги го пази – или нещо подобно. Ако на дъното има много утайка, може да значи и мъка, но и насъбрана енергия. Много смешни ситуации се получават, защото докато гледам на кафе, играя, даже преигравам, но понякога познавам. И приятелите, на които съм познала, казват на свои приятели: Катето ли? Невероятна е, аз не вярвах на гледачки, но сега вярвам!“

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин