Каунас събира дяволи от цял свят - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Каунас събира дяволи от цял свят
Автор: Екатерина Мандова

Почти всеки футболен запалянко е чувал за Каунас и веднага свързва града с Литва. Малко са тези обаче, които знаят, че там могат да посетят готически замък, Дяволски музей и да се разходят покрай ледниците на река Неман. Това може би се дължи на факта, че Каунас не е известна туристическа дестинация, а и нискотарифните компании не летят до втория по големина град в Литва.

Тук не е претъпкано с туристи и затова по-бързо и лесно можете да се потопите в атмосферата на града и да опознаете жителите му.

На пръв поглед градчето доста ще ви напомни за България. Същите дупки по улиците, същите постройки. Стигнете ли до центъра, приликата става все по-осезаема. Поемате по една от най-дългите пешеходни улици в Европа, бавно навлизате в Старата част на града и изведнъж разбирате, че градчето поразително наподобява Пловдив.

Дали е заради реката, която го разделя на две, или заради спокойствието, архитектурата и ниските хълмове наоколо - вие сами преценете, а и е само на 2 часа път с автобус от столицата – Вилнюс.

Според една легенда Каунас бил създаден от римлянина Кунос, откъдето градът носи и името си. Градът често е сменял господарите си. Когато Литва губела битка, Каунас винаги е бил наградата за победителите, които най-често са били германци, руснаци или поляци.

Една от най-забележителните гледки в града е пешеходната улица, която е с дължина почти два километра. На единия й край се издига църквата „Св. Архангел Михаил“, а стигнете ли до другия, то вече се разхождате в Стария град.

Ако сте в Каунас през по-топлите месеци на годината, можете да случите на рицарски фестивал, на пролетния уличен панаир, където можете да си купите дори и сауна или пък на музикалния фестивал „На живо от улиците на Каунас“. По време на фестивала централната улица се превръща в огромна сцена, на която младежите от града показват музикалните си уменията.

Не пропускайте да се отбиете и в Дяволския музей, където дъхът ви ще спре при вида на най-голямата колекция от дяволи в света. Те са различни по размер и произход и са изработени от дърво, плат, хартия, стъкло или порцелан.

Ако никога не сте чували думата фуникуляр, то в Каунас бързо ще я научите, защото малката влакоподобна машина, която се нарича така, е най-лесният и забавен начин да се придвижите до Римската католическа църква в града. Църквата е забележителна с това, че от покрива й се открива незабравима гледка към целия град. За да използвате асансьора обаче, трябва да платите повече, стълбите също са вариант, а щом стигнете до покрива, със сигурност бързо ще забравите умората.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин