КиноФабрика 2021 показва документални филми за едни от най-големите световни фотографи - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
КиноФабрика 2021 показва документални филми за едни от най-големите световни фотографи
Автор: Peika.bg
КиноФабрика 2021 показва документални филми за едни от най-големите световни фотографи
Снимка: ФотоФабрика

В селекцията влизат ленти за Алекс Майоли, Антоан д'Агата, Пиер Гонор, Чема Мадос, Цочо Бояджиев, Ян Артюс-Бертран и Робърт Франк

 

КиноФабрика 2021 – пространството, където фотографията и киното се срещат, ще се проведе до 20 октомври, като част от Осмия фестивал ФотоФабрика. И тази година в селекцията на събитието влизат документални филми за създаването на значимо фотографско изкуство с международно признание.

По време на изложбата Memento Vivere (Помни, че си жив), която продължава до 12 септември в Национална галерия – Двореца, ще бъдат прожектирани избрани филми от авторската поредица на ФотоФабрика - ФотоФигури: видеопортрети на чуждестранните участници в изложбата. Сред тях са филми за Алекс Майоли, Антоан д'Агата, Пиер Гонор и Чема Мадос. Автор е Еми Барух.

От 25 септември до 12 октомври КиноФабрика продължава с прожекции на филми за Цочо Бояджиев – в Ко_оп, Ян Артюс-Бертран и Робърт Франк в Дом на киното. Датите и часовете на кино прожекциите ще бъдат обявени допълнително в сайта на ФотоФабрика.

„Какво се крие зад образите, какви ценности, чувства и лична творческа философия отразяват те? Как протича творческият процес? Как художественият резултат се отразява върху обществото и какъв ефект постига в професионалните и непрофесионалните общности? Това са част от проблемите и подбудите, които насърчават ФотоФабрика да развива проекта КиноФабрика и вече седма година да представя документални филми за създаването на значимо фотографско изкуство“, казва Еми Барух, директор на фестивала.

КиноФабрика е дългосрочен проект на ФотоФабрика, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“, Направление "София - творчески град на киното" (под егидата на ЮНЕСКО).

 Прожекции

·         Избрано от авторската поредица на ФотоФабрика - ФотоФигури: видеопортрети на чуждестранните участници в изложбата Mementovivere.

Национална галерия – Двореца, II етаж

София, пл. „Ал. Батенберг“ 1

от 20 август до 12 септември 2021 г.

Алекс Майоли:

Страх ме е, че вече не можем да общуваме едни с други– 6.54 мин

АлексМайолиеиталианскифотографижурналист, частотекипанаMagnumPhotos единотнай-престижнитефотографскиколектививсвета. Майолидокументиразнаковиисторическисъбития, анеговифотографииотгорещиконфликтниточкисепоявяватвмедийнититани, междукоитоNewsweek, TheNewYorkTimesMagazine, GrantaиNationalGeographic.Многогодишниятмуопитвзаснеманетонахоратавъввсевъзможниситуациигокарадаизследваидеятазачовекакатоактьорвсобствениясиживот. АлексМайолиеносителнамногомеждународнинагради, междукоитоICPInfinityAwardforPhotojournalism, WorldPressPhoto, POYAward, LeicaOskarBarnackAwardимногодруги.

Антоан д'Агата

Среднощният ездач – 13.41 мин

АнтоандАгата е роденпрез 1961 г. вМарсилия, учифотографиявНюЙорк под ръководството на ЛариКларкиНанГолдин. НеговитепървифотографскикнигиDeMalaMuerteиMalaNocheмуносятмеждународнопризнание. СледпубликуванетонаHometown - през 2001 г. - печелифренскатанаградазамладифотографинаиметонаНисефорНиепс. От 2008 г. епълноправенчленнаMagnumPhotos, апрез 2009 излизадокументаленфилмзанего, озаглавен Камбоджанскатастая: СитуациисАнтоандАгата”. Темите, скоитоработи, обикновеносаопределяникатотабу: зависимости, секс, личниобсесии, проституция.

Пиер Гонор

Колекционер на образи - 10.11 мин

Пиер Гонор е французин, от 30 години живее и работи в Испания. За него фотографията е магическо средство, защото има огромната сила да открива тайнството на лицето през портрета. В портретите, с които става известен, той търси „личността чрез нейната множественост“. Пред обектива му застават хора от периферията на обществото, чието благородство той представя поетично и с голямо уважение. Стилът му е повлиян от портретната традиция на големите класици на испанската живопис – Веласкес, Ел Греко, Гоя.

Чема Мадос

Бунтът на въображението - 11.40 мин 

ЧемаМадосесреднай-изтъкнатитепредставителинаиспанскатасъвременнакултура. Удостоенеснай-високотоотличиевсвоятастрана - PremioNacionaldefotografía - исмногомеждународнинагради.

Начерно-белитесифотографииМадоспоказвавизуалнаиграотвсекидневниибаналнинапръвпогледпредмети.

Най-важнотовнеговиястилескритатаметафора, ироничнатадвусмисленостипарадоксалнотопреобръщаненасмисъланапредметите, коитонизаобикалят. Неговитеработипровокиратвъзприятиятаниинипренасятвъввъображаемиясвятнапоетичното.

·         Най-новият видеопортрет от авторската поредица на ФотоФабрика - ФотоФигури, създаден по повод на самостоятелната изложба на проф. Цочо Бояджиев „Убежище“.

От 25 септември до 12 октомври 2021 г.

Ко_оп, София, Бул. „Янко Сакъзов“ 17

Цочо Бояджиев - Миг от много времена - 17 мин

Проф. Цочо Бояджиев е един от водещите български учени хуманитаристи, основоположник на философската медиевистика в България.

Автор е на редица студии и монографии, съставил е няколко антологии и сборници с философски текстове, сред които Философия на фотографията“. През 2017 г. излиза самостоятелният му албум Punctum. Асъвместно с Николай Трейман издават четири фотографски албума - „Пътят на човека“, „Домът на човека“, „Човешката участ“ и „Сънят на човека“. Предстои излизането на съвместната им книга „Диалогът като убежище“.

Дом на киното

София, ул. „Екзарх Йосиф“ 37

„Жена“, документален филм, 2019 г., режисьори: Ян Артюс-Бертран, Анастасия Микова, 1.54 мин

+ видеопортрет на Ян Артюс-Бертран (13.43 мин), част от поредицата на ФотоФабрика ФотоФигури

Ян Артюс-Бертранe журналист, фотограф, автор на документални филми, правозащитник, активист. Неговото име става световноизвестно след създаването на аерофотографския проект „Земята отвисоко“, който обиколи десетки държави, в България бе показан през 2007 г. Мащабна серия от видеопортрети на хора бе обединена във филма „Човек“, гледан от милиони зрители и показан за първи път в България в присъствие на автора в програмата на КиноФабрика през 2016 г. Ян Артюс-Бертран е носител на Ордена на Почетния легион и е член на Френската академия на изящни изкуства.

Напускане на дома, прибиране у дома: Портрет на Робърт Франк – 85 мин

„Напускане на дома, прибиране у дома: Портрет на Робърт Франк“ (2004) е първият документален филм за легендарния швейцарско-американски фотограф и режисьор, повлиял работата на много от артистите от средата на XX век.

Една от най-известните негови творби е фотографската книга „Американците“ (1959), с предговор от писателя Джак Керуак – това е ироничен, дързък и безкомпромисен социален портрет на обществото.

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин