Китайските къщи-кули разказват истории - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Китайските къщи-кули разказват истории
Автор: Peika.bg
Китайските къщи-кули разказват истории
Снимка: Kevin Poh

В китайската провинция Кайпин са разпръснати голям брой укрепени многоетажни кули, наречени диаолу

Тяхната интересна история е свързана с упорита работа зад граница, събиране на състояние и опит да се защити това състояние от грабителски ръце.

Територията на днешен Кайпин е била заселена от народите Ю и Хан, които дошли от централните китайски равнини и се смесили с местното население.

Те отглеждали ориз и ловели риба, а през 16-и век започнали да търгуват с крайбрежието, но това не им носело много приходи.

38310

През 19-и век бедните селяни започнали да се изселват в Америка по времето на Златната треска. Преди Първата световна война много от тях вече били спечелили добри пари и се върнали обратно по родните си места.

Те обаче не успели да се порадват на късмета си дълго време, защото богатството им привлякло множество разбойници в Кайпин, които започнали да ограбват и да отвличат гастарбайтери.

38307

За да защитят себе си и парите си, завърналите се започнали масово да строят укрепените си къщи-кули диаолу и само през 20-те i 30-те години в Кайпин изникват повече от 3000 от тях. 

Къщите са построени от камъни, тухли и бетон, и представляват любопитен микс от китайска и западна архитектура. 

38309

Икономическата депресия от 30-те, войната с Япония и Втората световна война разтърсили Китай из основи и на просперитета на Кайпин бил сложен край.

38308

Между 1943-1947 г. имигрантският контрол в САЩ и Канада отпада и много китайци отново потеглят към Северна Америка, за да не се завърнат никога повече.

След създаването на Китайската народна република през 1949 г. на разбойничеството е сложен край и историческата роля на диаолу е приключена.

38312

Днес има около 1833 диаолу в Кайпин и още около 500 в Тайшан. За сградите се грижат организации, а в някои диаолу все още има оригинални предмети и мебелировка. 

38313

 

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин