Сванети е съхранила грузинската култура - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Сванети е съхранила грузинската култура
Автор: Peika.bg
Сванети е съхранила грузинската култура
Снимка: Sarah Murray

Древната грузинска провинция Сванети в южните склонове на Кавказките планини дълго време съхранявала историята на страната, а най-интересното е, че всъщност продължава да го прави и до днес. Сванети е заобиколена от гигантски заснежени върхове и дълбоки проломи, и там се намират някои от най-високите и изолирани села в Кавказ.

Местността е толкова труднодостъпна, че е останала незавладяна чак до 19-и век, когато руснаците поемат контрола върху цяла Грузия. Въпреки това, чужди нашественици са създавали проблеми на местните, което наложило създаването на средновековни кули и укрепени домове за защита на населението.

37189

Когато чужди армии са нападали Грузия, икони, скъпоценности, религиозни артефакти и ръкописи са били скривани за съхранение в кулите на Сванети и по този начин провинцията е станала истинско хранилище на грузинската народност. През вековете местните хора са опазили своята култура, традиции и език, който много учени смятат за прехождащ днешния грузински.

37192

Кулите в Сванети са построени между 9-13 век, високи са между 20-25 метра и имат по 4-5 етажа. Любопитното е, че дебелината им изтънява във височина, което им придава особен, строен вид. В тях може и да се живее, тъй като приземните етажи са направени за домакинства и животни, оградени с дървена преграда. Горните етажи се ползват от хората през летните месеци за отмора, както и за складиране на фураж и инструменти.

37194

През времето много от кулите в Сванети са се сринали. Основната част от тях са запазени в музей-резерват в село Чажаши, което е част от групата села Ушгули в началото на пролома Енгури. В наши дни там има повече от 200 кули, а в някои от тях местните хора все още живеят.

37195

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин