Паметникът на мира в Ливан - Култура и фестивали - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Паметникът на мира в Ливан
Автор: Peika.bg
Паметникът на мира в Ливан

Ливанският исторически музей е мястото, където се съхраняват старите военни ливански артефакти. Сградата се намира в Министерството на отбраната в Ярзе - селище на югоизток от столицата Бейрут. Близо до входа може да се види огромна структура от истински танкове, аритлерийски останки, минохвъргачки и бронирани автомобили, смазани между пластове бетон. Паметникът „Надежда за мир“ е направен през 1995 година и носи тежката символика на разрушението на война.

Монументът, дело на американския артист Арман Фернандез, тежи 5000 тона, висок е 30 метра и в него има 78 военни машини. Стигането на неговата надежда за мир до Ливан обаче е било приключение.

37073

Арман първо е предложил идеята си на град Страсбург за честванията на годишнина от десанта в Нормандия, а по-късно и на САЩ. След това Фернандез пробва да предложи проекта си на Израел, но тяхната армия нахлува в Ливан през 1983 година. По време на интервенцията загиват 17500 цивилнни. Накрая идеята за паметника е приета от ливанското правителствопо случай честванията на 50-годишнината от създаването на ливанската армия.

След края на 15-годишната гражданска война в Ливан през 1990 година Фернандез е имал достатъчно материал за паметника си. Той е вкарвал всяко оръжие или танк, които е намерил, между чували с пясък и бетон, и оцветява ръждясалите автомобили.37074

Работата на Фернандез се отличава с подобно натрупване на предмети един в друг. Преди „Надежда за мир“, той е направил подобен паметник, но само с коли и бетон. Той се нарича „Паркиране за дълго“, намира се в Шато де Монтсел, Франция, и се състои от 60 коли в 18 тона бетон.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Култура и фестивали
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин