Туризъм на всяка цена в Афганистан - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Туризъм на всяка цена в Афганистан
Автор: Peika.bg
Туризъм на всяка цена в Афганистан
Снимка: Carl Montgomery

В последните 15 години Афганистан не се свързва с нищо друго, освен с постоянно насилие и бушуваща война

Страната и народът са много древни, с богата културна и историческа традиция, но към момента цялата държава е затворена заради продължаващите военни действия. Цялата страна е във война, освен едно място.

Бамиян е оазис на мира в Афганистан и преди войната е бил стратегически град за контрола на пътищата от Индия, Китай и Персия, а множество чуждестранни пътешественици са минавали от там. Бамиян има и голям туристически потенциал, както заради красивия панорамен пейзаж на скалистия регион, така и заради артефакти, отстанали там от древни времена.

37012

Там са пещерите с най-старите в света маслени рисунки по стените, там е първият национален парк в Афганистан, а през зимата районът на Бамиян е единственото място в страната, подходящо за зимни спортове.

37013

Наблизо са и останките от Шар-е-Голгола, известен като Града на писъците, който е бил разрушен от Чингиз Хан през 13-и век, заради което по-голямата част от местното население днес е етнически наследник на неговите орди. Това е и причината в Бамиян да няма талибани.

37009

Градът влезе в новинарските рубрики през 2001 година, защото беше мястото, където двете огромни каменни статуи на Буда бяха взривени от талибаните – акт, който беше окачествен от международната общественост като „културен тероризъм“.

37011

Въпреки напрежението, през 2015 г. местни хора се опитват да развиват туризъм благодарение на единственото летище в града, което е само за малки самолети и е обслужвано само от една линия, свързана със столицата Кабул.

37015

В града няма почти никакво друго препитание освен отглеждането на картофи, а туристически бизнес наистина изглежда едновременно като рисковано и обречено начинание за хора, които нямат какво да губят.

37010

Поради факта, че по земя Бамиян е буквално отцепен от останалата част от страната и в града няма електрическа мрежа, за истински туризъм не може да става дума, но е забележително усилието на местните хора да развиват такъв, дори при съответните тежки условия. На техния фон оплакванията на българския туристически бизнес просто са невалидни.

37014

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин