Климатици на открито? Да, в Катар! - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Климатици на открито? Да, в Катар!
Автор: Peika.bg
Климатици на открито? Да, в Катар!

Ако ршите да се разходите по обяд в Катар, имайте предвид, че температурите на въздуха през лятото могат да достигнат до 48 градуса по Целзий.

Ефектите от климатичните промени тепърва ще се влошават, което означава, че положението в тази държава от Близкия изток тепърва ще се влошава.

На фона на всичко това властите решиха да прибягнат до едно доста необичайно решение – климатици на откритите пространства.

Катар е мястото, където можете да откриете инсталирани климатици на множество места на открито – например пазари, спортни стадиони (включително 40-хилядния „Ал-Джануби“, на който ще се проведе световното по футбол през 2022 г.) и алеи за разходка.

„Ако изключите климатиците, ще бъде непоносимо. Не можете да функционирате ефективно“, коментира Юсеф ал-Хор, основател на Gulf Organization for Research and Development.

Катар вече усеща ефектите от климатичните промени. Средните температурни стойности в страната се покачиха с над 2 градуса по Целзий над тези от прединструалната епоха, докато средните световни температури скочиха с 0,8 градуса по Целзий.

Използването на климатици обаче не е отговорът. Всъщност – идеята е доста лоша. Като за начало, климатиците работят най-ефективно в затворени пространства (със затворени врати и прозорци). Ако поставите климатик в градината, все едно да капнете капка в океана. Освен това самите климатици са истински кошмар за околната среда. Близо 20% от общото потребление на електричество в сградите по цял свят е вследствие от климатици и електрически вентилатори. Тъй като повечето държави разчитат основно на изкопаеми горива за производството на ток, това означава, че климатиците са отговорни за огромна час т от парниковите емисии.

Много охлаждащи технологични продукти, като хладилници и климатици, използват и хидро-флуоровъглеродни хладилни агенти, които вредят на околната среда много повече от въглеродния диоксид. В момента съществуват инициативи за активното намаляване на тяхното потребление.  

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин