Кое е най-студеното населено място в света? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кое е най-студеното населено място в света?
Автор: Peika.bg
Кое е най-студеното населено място в света?
Снимка: flickr/Maarten Takens

Оймякон се намира в източната част на Якутия, близо до полярния кръг, и има население от 521 души.

Продължителността на деня там е различна - от 3 часа през декември до 21 часа през краткото сибирско лято, когато нощите са бели и е светло почти през цялото денонощие.

Там са измерени рекордните -71,2 градуса, което прави Оймякон най-студеното населено място на Земята и печели името „северен полюс на студа“.

Ако посетите това мразовито местенце, можете да се сдобиете с туристически сертификат, потвърждаващ посещението ви на най-студеното населено място на Земята, където живеят хора. Честа гледка там е някой турист с енергично движение на ръката да хвърли една чаша вряща вода във въздуха, наблюдавайки зрелищното ѝ замръзване.

Кое е най-студеното населено място в света?

За пристигналите в Якутия „полюсът на студа” е интересен също и с това, че мястото не е типично туристическо. Тези, които тук са заети в „сферата на туризма”, са по-скоро изключение от правилото, а и те го правят от лични мотиви. В Оймякон можете да опитате някои якутски деликатеси като конска карантия или нарязана замразена сурова риба, която прилича на дървени стърготини.

Туристите имат възможност да видят живота на селото, което не се подготвя за туристически посещения, а живее със своя собствен ритъм. Те могат да си купят нещо в единствения магазин в селото, където цените не са по-ниски от московските, да влязат в училището, за да видят как работят хората в котелното помещение, което осигурява топлина на местните жители или да наблюдават метеоролога, който се движи на моторна шейна, за да измерва нивото на водата там, където реката не замръзва.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин