Кое е най-важното нещо за един пътешественик и как да го съхраним? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кое е най-важното нещо за един пътешественик и как да го съхраним?
Автор: Александра Любова
Кое е най-важното нещо за един пътешественик и как да го съхраним?
Снимка: canva

В света на безкрайните възможности за приключения и пътешествия разнообразието и красотата на природата очарова и смайва. Всъщност точно това е, което търсим и на което се наслаждаваме на всяка наша ваканция, а и когато сме у дома, разхождайки се в парка или правейки еднодневни посещения до близката планина, река или друга дестинация. Желанието да върнем този подарък, като се погрижим за природата, укрепва нашата връзка с нея и помага да я съхраним и за бъдещите поколения.

Нека разгледаме няколко простички начина да допринесем за това, припознавайки устойчиви навици и включвайки се в различни инициативи:

На път:

Кое е най-важното нещо за един пътешественик и как да го съхраним?
Снимка: canva

Пътувайте екологично: Нека започнем с това, за което мечтаем най-често – пътуването. С добро планиране и желание да опитаме нещо ново можем да намалим въглеродния си отпечатък. Например вместо с колата, да пътуваме с колело, когато е възможно, да разгледаме опциите за споделено придвижване или да предпочитаме директни полети.

Намалете отпадъците: На къмпинг, каравана, плаж или просто на пикник е добре да предвидим как да оставим красивото място така, както ни е посрещнало. Да използваме обособените места за отпадъци и да се опитаме  да намалим  употребата на еднократни продукти, като например си носим прибори и бутилки от къщи.  

Открийте местните хора и традиции: Вместо да се държим като класически туристи, следващи инструкции онлайн, можем да попитаме местните хора за най-интересните места и неща за откриване на това място. Да се поинтересуваме от животните и растенията и как се грижат за тях, да се запознаем с традиции, които се съхраняват автентичността, или дори да се включим в местни инициативи за грижа за природата.  

У дома:

Рециклирайте: Отделете отпадъците за рециклиране и ги разделяйте според възможностите за рециклиране.

Изберете енергийно ефективни уреди: При покупка на нови уреди за дома, избирайте енергийно ефективни модели, които ще намалят вашата консумация на електроенергия.

Отговорни покупки и пазаруване: Модерният живот неизбежно води до натрупването на стари уреди у дома - казваме си, че някой ден ще ги поправим, пазим ги “за резерва” или просто не знаем как правилно да ги рециклираме. Сега обаче имаме страхотна възможност не само да се отървем от старите електроуреди, но и да получим ваучер за нови, като заедно с това се погрижим за природата. Става дума за актуалното издание на кампанията на eMAG „Направи място за по-добро утре“, в която до края на февруари можем да предадем непотребната вече техника в един от шоурумите на онлайн ритейлъра.

Събраните уреди се предават на специализирана организация за оползотворяване на електронно и електрическо оборудване и по този начин се адресира въпросът с правилното рециклиране, което е водещ проблем на модерното потребление. При връщането на непотребен уред получаваме ваучер до 50 лв. в зависимост от продуктовата категория, който може да се използва на място в шоурум на eMAG или по-късно, поръчвайки онлайн от платформата. Ваучерите са с период на валидност до 10.03.2024 г. и се приспадат от покупната цена на нови продукти над 150 лв. Те важат само за покупка на продукти, предлагани от eMAG, от същата категория и вид като уреда, който е бил върнат.
Продуктът няма нужда да е закупуван от платформата и имаме възможност да предадем не само стария си лаптоп, настолен компютър и телевизор (ваучер за 50 лв.), а и електроуред за лична грижа (ваучер за 20 лв.), малък домакински електроуред (ваучер за 30 лв.), таблет (ваучер за 20 лв.) или монитор (ваучер за 30 лв.). Tук може да се види пълен списък с продуктите, включени в кампанията.

Кое е най-важното нещо за един пътешественик и как да го съхраним?

Нещо старо заменяме за нещо ново, от което имаме необходимост. Какво по-хубаво от това?

Използвайте преработени и еко материали: При възможност избирайте продукти и материали, които са произведени с минимално въздействие върху околната среда. 

Спестете енергия: Изключвайте електрически уреди, когато не ги използвате, и използвайте енергоспестяващи крушки и системи за отопление и охлаждане. 

Намалете водната консумация: Проверявайте и поправяйте водни течове и използвайте уреди за ефективно използване на водата. 

В крайна сметка, пътешествията ни могат да бъдат повече от просто отдих и почивка - те могат да бъдат възможност за промяна и вдъхновение за по-добро утре. С усилията си, ние всички можем да направим малки, но значими стъпки към по-чиста и по-устойчива планета за бъдещите поколения.

***

Заменете старото с ново: 5 неща, които да смените във вашия дом

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин