5-те най-добри съвета за фотография при пътуване, които всеки пътешесвеник трябва да знае - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
5-те най-добри съвета за фотография при пътуване, които всеки пътешесвеник трябва да знае
Автор: Peika.bg
5-те най-добри съвета за фотография при пътуване, които всеки пътешесвеник трябва да знае
Снимка: pexels

Фотографията при пътуване е чудесен начин да заснемете изживяванията си и да ги споделите с приятели и семейство. 

Това също е предизвикателна дейност, защото има толкова много променливи, които могат да повлияят на крайния ви резултат. Ако се подготвяте да направите своя собствена снимка или видео по време на пътуване, ето няколко полезни съвета за перфектно улавяне на моментите.

Фотография при пътуване

1) Бъдете винаги нащрек

Уловете моментите, които преживявате, но го правете с намерение. Това ще ви помогне да бъдете по-внимателни, когато пътувате, и ще ви помогне да не попаднете в туристическия капан просто да правите снимки на известни забележителности.

Вместо това потърсете да уловите човешката страна на вашите пътувания чрез снимки на хора, които живеят ежедневието си. Потърсете моменти на радост, любов, връзка и любопитство и ще откриете, че снимките ви от пътуването ще бъдат по-богати за това.

2) Следете за естествена светлина

Естествената светлина е това, което придава на снимката ви този красив топъл блясък. Понякога не можете да контролирате колко дълго трябва да направите снимка, но можете да контролирате дали да изберете да използвате естествена светлина или не. Това значително ще повлияе на резултата от вашата снимка. Избягвайте да правите снимки на пряка слънчева светлина, защото това ще доведе до твърде ярка и избледняла снимка. Вместо това потърсете области с по-мека, непряка светлина.

Когато става въпрос за пътуване, винаги търсете възможности за заснемане на снимки в златния час. Това е периодът точно когато слънцето изгрява или залязва, когато светлината е топла и златиста. През това време светлината е особено красива и мека, създавайки много романтична и носталгична атмосфера.

5-те най-добри съвета за фотография при пътуване, които всеки пътешесвеник трябва да знае
Снимка: pexels

3) Пътувайте с фотоапарат, който обичате

Ако ще правите много снимки, струва си да инвестирате във висококачествена камера. Не забравяйте да изберете фотоапарат, с който обичате да пътувате, защото ще прекарате много време с него. Това е особено важно, ако планирате да използвате камерата си и за заснемане на видео. Вярно е, че някои смартфони могат да правят страхотни снимки в наши дни, но те просто не се сравняват с това, което можете да правите с камера.

Ако се опитвате да изберете между DSLR и безогледален фотоапарат, имайте предвид, че последният обикновено е по-малък, както и по-достъпен. Ако пътувате до тропически регион, помислете дали да вземете и водоустойчива камера. По този начин, дори ако попаднете в дъждовна буря, вашият фотоапарат ще бъде защитен.

4) Снимайте хора, а не неща

Не правете само снимки на туристически атракции; вместо това търсете моменти, случващи се навсякъде около вас. Търсете интересни хора за снимане и не се страхувайте да попитате дали искат да ги снимате. Ако с вас пътуват деца, това е особено важно.

Децата са любопитни същества, които искат да се ангажират със заобикалящата ги среда; не пропускайте да документирате това! Също така си струва да се отбележи, че много хора се чувстват неудобно да бъдат снимани; уверете се, че сте наясно със заобикалящата ви среда и кой е около вас. Уважавайте местните обичаи и не забравяйте, че усмивката обикновено е всичко, което е необходимо, за да успокоите някого.

5) Научете се да предвиждате нещата

Естествената светлина, интересните обекти и красивите живописни снимки са страхотни, но понякога искате да опитате да създадете и уникални снимки. Ако сте на туристическа атракция или архитектурен обект, бъдете креативни и се опитайте да заснемете снимки по различен начин.

Има много фотографи, които прекарват целия си живот в опити да пресъздадат снимката на Айфеловата кула през нощта, но вие можете да се опитате да бъдете креативни и да я изживеете по различен начин. Опитайте да правите снимки на сцената по различно време на деня или се опитайте да направите снимки от различна гледна точка. Ако пътувате с деца, това е чудесен начин да ги държите ангажирани и заинтересовани от изживяването.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин