Да погледнем през обектива на фотографа Димитър Чилов - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Да погледнем през обектива на фотографа Димитър Чилов
Автор: Александра Любова

Днес ще надникнем през обектива на фотографа Димитър Чилов. Ще разберем повече за фотографията, какво го вдъхновява да запечатва ценни моменти, някои съвети, за да подобрим уменията си и още. Продължавайте да четете!

Как се запали по фотографията? Спомняш ли си кога направи първата си снимка?

Запалих се покрай летните прикючения и това да улавям и запечатвам приятните мигове. Това беше преди вече доста години, лятото на 2008-ма. Бързо ме обхвана магията на фотографията и още по-бързо хвърлих всичките си спестявания в закупуването на първият си по-сериозен фотоапарат.

Различен ли е погледа през обектива?

Разликата е в мисленето, съответно се променя и погледа над нещата, започваш да мислиш и гледаш по различен начин.

Какво най-често виждаш през него?

Най-често виждам красотата в различието на хората. Понякога и красиви гледки.

Пейзажната фотография е една от най-трудните. Кои са правилата, които трябва да спазваме за постигането на най-добър резултат?

Всеки жанр от фотографията е труден и има своята специфика. За да запечатаме един пейзаж са необходиими, интересна локация, подходяща светлина и проба с различни ракурси. Разбира се, представа от композиция, достатъчно търпение и сериозна доза късмет.

Какъв вид обективи да използваме при заснемане на портрети, пейзажи и улична фотография?

Ако гледаме образователните книги и правилата, за заснемане на портрет, избираме портретен обектив, за пейзажи избираме широк обектив, но разбира се, може да се направи и обратната комбинация – С пейзажен обектив да направим портрет и с портретен обектив да заснемем пейзаж. Всичко идва от идеята и това какво искаш да постигнеш и да покажеш.

До колко е важна светлината за перфектния кадър?

Въпреки огромните възможности, че все повече се разчита да коригират светлината в постпродукцията, Светлината е едно от най-важните неща във фотографията.

Как се става добър фотограф?

Снимане, много снимане и пак снимане!... е и още доста други умения, но хубаво е да се започне с многото снимане. (Димитър се усмихва)

Трябва ли да обработваме снимките за по-голям ефект?

Ако искаме да постигнем по-интересен резултат с определен кадър, защо не и да отделим време в обработката му. Но има и кадри които се запечатват готови и не им е необходима никаква софтуерна намеса. Най-често изключителните фотографии са еднакво добре изглеждащи в „суров вид“ и след сериозна обработка, това е признак, че сте уловили в кадър нещо специално.

Коя е любимата ти дестинация за снимане?

Любимата ми дестинация за снимане е тази на която предстои да отида. Винаги ми е интересно на нови места, да пътувам, да опознавам нови култури и улавям интересни хора и гледки.

Кои са най-често срещаните грешки, които забелязваш в снимките в социалните мрежи? Как да ги избегнем?

На един от горните въпроси отговорорих, че светлината е едно от най-важните неща за да се получи добре даден кадър. Виждам много снимки с неподходяща светлина и с прекалено много обработка.

Можем ли да постигнем достатъчно добро качество на снимките и със смартфон? Трябва ли ни професионално оборудване?

Фотографията е улавяне и запечатване на моменти. Моменти които може да уловим и с телефон. Смартфоните в днешно време са със страхотни камери и имат достатъчно добро качество за да запечаташ даден миг.

По тази тема, ще преразкажа една история, която се е запечатила в съзнанието ми от преди много години. Млад човек, купува скъп телефон с хубава камера, събужда се обедно със силно желание да направи невероятния кадър. Отива до балкона, прави 5-6 близки снимки на пъстро цвете, обработва ги бързо с усмивка през телефона и ги качва в Интернет. Коментарите не закъсняват, поредица от хора са изумени от изкуството му и го класифицират като талант, канейки го за фотограф на бал, сватба или кръщене. Паралелно с това, друг млад човек, закупил относително скъпа техника, явно ентусиаст, става рано, катери 7-8 часа преход в планината, опъва палатка и разглежда часове потенциални места за снимка. Ляга рано, става още по-рано и чака страхотния изгрев, някъде на хиляди метри в планината. Прибира се уморен, обработва внимателно и деликатно фотографиите, след седмица качва в специализиран форум за фотография и оттам получава два коментара: „Добро попадение, снимката има потенциал, но и много какво да се подобри.“ „Браво за ентусиазма, но другият път изчакай сутрешните мъгли, снимката щеше да е един път.“ Тук поуката не е в това, с какво заснемаш, а в това, каква енергия и отдаденост имаш към снимката.

Нека завършим с твоя любима снимка, която ще посветиш на читателите на Peika.bg!

Не спирайте да създавате мигове които да запечатвате!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин