За билките в козметиката и лечебните им характеристики със Светлана Костова - Интервю на пейката - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
За билките в козметиката и лечебните им характеристики със Светлана Костова
Автор: Александра Любова
За билките в козметиката и лечебните им характеристики със Светлана Костова

Днес имаме удоволствието да разговаряме със Светлана Костова. Тя ще ни разкрие тайните на натуралната козметика. Ще ни разкаже за ползите и иновациите в тази сфера.

Ако искате да разберете също как е създаден брандът еЛек, кои съставки са полезни и кои не и още, продължавайте да четете.

Здравейте, Светлана. Разкажете ни как дойде идеята за еЛек и каква е философията зад бранда?

"Това е Лек" – с това послание преди 9 години се ражда и продължава да се развива нашият малък бранд за натурална и органична козметика „еЛек“. Посланието дава името и продължава да е актуално в пряк и преносен смисъл: еЛек – произвеждат се от нас, за да бъдат Лек за Вас.

Начинанието ни стартира с фокус към билките и лечебните им характеристики. По-късно голяма доза любопитство и множество обучения доведоха до обогатяването на нашия каталог с най-разнообразни и полезни козметични продукти. И днес спокойно можем да зарадваме кожата ви с перфектната емулсия и чудесни формули за хидратация.

Философията ни е проста – всеки един от нас се отнася към клиентите ни, както бихме искали да се отнасят към нас! Репутацията на еЛек градим благодарение на доброто представяне на нашите лековити творения. Така, стъпка по стъпка си спечелваме доверието на клиенти и партньори и гледаме напред в посока устойчиво и трайно развитие.

Проучване показва, че над 40% от потребителите използват козметика от типа "направи си сам". Какви са рисковете на приготвянето й в домашни условия и защо да предпочетат еЛек?

Когато говорим за “направи си сам” е важно да се поясни за какво точно става дума. Ако това е изпитана бабина рецепта за нещо, което ще използваме няколко пъти - като мехлем, компрес и т.н. си заслужава да пробваме. Богатството на билки по нашите ширини предразполага към още по-голямо богатство на традиционни народни лековити рецепти. Но ако ще използваме направеното от нас продължително време и като козметичен продукт, то е добре да имаме едно на ум. Рецептите за домашна козметика са широко разпространени, лесно достъпни и забавни за приготвяне, но не могат да задоволят цялостно нуждата на кожата. За създаването на козметичен продукт е нужна формула, а не рецепта. Нужно е оптимална комбинация на растителни масла, които имат своето влияние както на дермата, така и на епидермиса, и дават възможност за последователно и ефективно усвояване на активните съставки. Влагат се субстанции, които обикновено не са достъпни за средностатистическата домакиня. И не на последно място – присъствието на вода – флорална или пречистена, тя има особено значение за здравословния вид на кожата. Една такава козметична формула е почти невъзможно да се създаде в домашни условия. Във всеки краен продукт, посредством различните фази на емулсията, се позволява включването на съставки, които обикновено не са съвместими една с друга. Синергията е ключова. Масла с допълващи се ефект и молекулярни състави постигат значително по-добри въздействия спрямо действието им по единично, или неподходящо съчетани. Категорично не препоръчваме да се използват домашно приготвени слънцезащитни кремове. За сметка на това, периодът е подходящ да си направите ароматна вана или масажно олио.

Именно затова е препоръчително да се ползва козметика, която се формулира от екип специалисти, която е преминала през съответните изпитателни процедури, която е с необходимите документи за безопасна употреба. Такава е козметиката еЛек.

През последните години хората започнаха да обръщат все повече внимание на състава както на храната, която приемат, така и на козметичните продукти, които използват. До каква степен е важно козметиката да е с изчистен състав и какво точно разбираме под "натурална и органична" козметика?

Известно е, че кожата е най-големият ни орган, т. е. всичко, което попада върху кожата, навлиза в организма ни и достига до всички органи и течности. Важно е да знаем какъв е съставът на козметиката, която използваме. Абсорбирането се случва, когато дадената съставка преминава през кожната бариера и достига до кръвния поток. Така както храната навлиза в организма ни и нейните активни съставки се разпространяват в тялото, по същия начин, през кожата ни в тялото навлизат активните съставки от козметиката, която ползваме. Може да се каже, че е възможно организмът ни да бъде изложен на риск в зависимост от това каква съставка се е абсорбирала.

Натурална и органична козметика – разбира се добре формулираните козметични продукти, имат наистина впечатляващ ефект и са по-съвместими с кожата и косата в сравнение с конвенционалната козметика.

Мит ли е вредата от силиконите и парабените? Кои са съставките, които на всяка цена трябва да се стремим да избягваме в козметиката? Как успявате да ги заместите в продуктите на еЛек?

Парабените – това са изкуствени консерванти, добивани от преработка на петрол, без цвят и аромат. За съжаление в някои случаи консервантите причиняват алергия. Или по-лошо, има консерванти, които навлизат даже в кръвообращението.

Силиконите се влагат вместо натуралните – хидратиращи и омекотяващи масла. Силиконите не се абсорбират от кожата и не я подхранват. Те не хидратират, даже напротив, образуват непромокаем слой върху кожата и не й позволяват да диша.

Изброените са суровини с много ниска себестойност, което ги прави идеални за плановете на козметичните мастодонти – за евтин начин за производство, масов за употреба и с дълъг срок на годност продукт. От екологична гледна точка тези суровини НЕ са биоразградими – с използването им ние замърсяваме водите и ги натрупваме в околната среда. Не на последно място те се използват, за да замаскират лоши козметични формули, евтини и бедни на активни съставки, защото дават само привиден ефект, но нищо друго.

Все пак животът е физика и химия. Всичко около нас е химия.

Изключително грешно е да се маркира даден продукт „Без консерванти“. Там, където има вода, растат бактерии и плесени. Един козметичен крем по състав е много близък до храната. Добре знаем, че храна съхранявана извън хладилник ще се развали за кратък период от време. Всеки козметичен продукт, който съдържа вода и който желаем да ползваме повече от една седмица, задължително трябва да съдържа консервант.

Дар от природата са натуралните и етерични масла, естествените консерванти и антиоксиданти, които са подбрани така, че да са съвместими с кожата. Тези дарове, естествено са скъпи и особено взискателни към останалите съставки.

Ние от еЛек правим сериозна разлика между нефтопроизводните суровини, и натуралните растителни масла и суровини, чиито химически състав е близък до човешката кожа и нейната мазнина. Точно тук се крие смисълът да произвеждаме натурална и органична козметика – това са козметични продукти, създадени единствено от суровини с ясен и естествен произход.

Наблягате на темата за съдържанието на вода в козметиката. Защо тя е най-подходяща за кожата?

В последно време се прокрадва една тенденция, че натуралната козметика трябва да е съставена единствено и само от масла. Натуралните масла са безспорно изключително полезни, но в никакъв случай не могат да са единствените съставки. Козметичен продукт без вода има голяма вероятност да образува тежък, непопиващ слой върху кожата, да запушва порите, да образува комедонни огнища. Козметика само от масла има предимно затоплящ ефект, което е доста неподходящо за топлите летни дни. Антиоксидантите също няма да изпълнят своята роля, ако стоят на повърхността на роговия слой и не проникват в кожата в дълбочина.

Елегантни и приятни за ползване са кремовете – т. нар. козметични емулсии – безспорно най-обичаните и употребявани продукти. Можем да разнесем малко количество козметичен крем на голям участък от кожата си с голяма лекота и усещане за комфорт. Козметичният крем подобрява усещането при допир с кожата и има охлаждащ ефект, за разлика от чистите масла. Кремовете са единствените продукти, които комбинират в състава си вода и масла, което позволява едновременно присъствие на както на натурални масла, така и максимално разнообразие от ценните активни съставки, които не са разтворими в масло. Именно водата подпомага усвояването на водоразтворимите активни съставки, така нужни и полезни – Хиалуронова киселина, азиатска центела, пантенол, Алое Вера, Ниацинамид (Vit B3), кафяви водорасли и много други. Без наличието на вода тези безценни съставки не биха могли да присъстват в козметичния продукт. Кремът е единствен вариант за хидратиране на много мазна кожа, където чистите масла не са подходящи.

Като говорим за водно съдържание, разкажете ни повече за молекулярно пречистената вода в продуктите на еЛек.

Водени от изключителната важност на присъствието на субстанцията вода, още в начало на нашата дейност, ние от еЛек съсредоточихме усилията си в търсене на чистата и полезна вода. В течение на времето използвахме сребърна, дестилирана вода. Всяка от тях има своите предимства и недостатъци, а ние все пак търсехме нещо още по-добро. Така стигнахме до молекулярно пречистената вода (purified water) – един от най-ефективните методи за пречистване на вода, който метод е вече предпочетен от много модерни производства. За първи път в България, в производството на малка козметична компания се внедрява последно поколение, модерна система за молекулярно пречистване на водата. В последната фаза на пречистването се осъществява преструктуриране на водата, както и ревитализация за възстановяване на естественото състояние на водата – точно както Природата. Целият този процес прави молекулярно пречистената вода (purified water) особено подходяща за употреба от човека, както и за влагане в козметичен продукт. Получената по този начин вода е доказано здравословна и най-полезна за човека. Тя е в перфектна хармония с кожата, има физикохимични показатели, сходни с тези на клетъчната вода. Козметиката на еЛек, произведена с молекулярно пречистена вода (purified water), е с ниска минерализация, подходяща за продължителна употреба. За всеки конкретен проблем – бръчки, загуба на еластичност, дехидратация, пигментни петна, несъвършенства – имаме решение с подходящите активни съставки, вложени в чиста молекула вода, която международната научна общност счита за най-ефективна.

Кои са най-ценните съставки при различните типове кожа?

В лабораториите на еЛек работим с повече от 1000 различни видове суровини, флорални и етерични води, натурални и етерични масла и различни активни съставки за влагане в козметичните ни продукти. Ето и по-популярните, някои от тях безценни.

Кожата се нуждае най-вече от хидратация, за да функционира правилно. Загубата на вода нарушава баланса на кожата, изсушава я, влошава външния й вид, създава здравословни проблеми. Дехидратираната кожа е състояние, а не тип. Известни са и последиците от дехидратирана кожа – бръчки, зачервяване, лющене, кожата остарява по-бързо.

Благодарение на свойствата си за запазване на влагата, Хиалуроновата киселина, азиатска центела в комбинация с флорални води и натуралните растителни масла, обогатени с витамин Е, естествения антиоксидант, се грижат добре за сухата и зряла кожа, като я правят свежа, гладка и копринена. Пантенолът е с противовъзпалителен и успокояващ ефект, дълбоко хидратира кожата, въвеждайки влага в дълбочина. Лакесис (екстракт от мастикс) рестартира клетъчната активност и увеличава синтеза на колаген и еластин, като премахва появяващите се с възрастта вредни фактори.

Бизаболол и Алое вера въздействат успокояващо върху чувствителната кожа, имат бактерицидно и противовъзпалително действие. Ускоряват процеса на заздравяване на кожата, против акне и розацея. Ниацинамид (Витамин В3) тонизира и подобрява цялостното излъчване на кожата и намалява следите на времето, стимулира синтеза на серамидите, които имат решаваща роля в изглаждането и поддържането на влагозадържащата бариерна функция на кожата.

Редовното използване на козметика с активни съставки, в комбинация с масла с антиоксидантни свойства, противодейства на процесите на стареене, преждевременното повяхване, образуване на бръчки и пигментни петна. Вложени в козметичния крем, тези активни съставки подпомагат образуването на нови клетки и регенерацията, което е отлична грижа за кожата.

В последно време се налага т.нар. многостепенна рутина. Това е процедура, в която се комбинират различни козметични продукти (тоник, серум, крем) в няколко стъпки. Наслагването на продукти в подходящ ред и комбинация създава неповторима грижа за кожата, сигурна и надеждна защита от вредните фактори в ежедневието, агресивната градска среда.

На кои продукти да заложим през суровите зимни дни?

За билките в козметиката и лечебните им характеристики със Светлана Костова

Крем с карите – богатство и професионална грижа за всеки тип кожа, Антиейдж серум с лакесис и безсмъртниче – за свежест и плътност на кожата, Флуид с Ниацинамид – с хидратиращо и матиращо действие.

Кои са най-любимите и популярни продукти сред вашите клиенти?

За билките в козметиката и лечебните им характеристики със Светлана Костова

Крем с Хиалуронова киселина за дълбока хидратация – със сигурност най-любимия продукт. Крем с Алое Вера с масло от ядката на синя слива за омекотяване, Серум с Хиалуронова киселина – активно, Околоочен крем с хибискус и макадамия – за фините мимически бръчки, Копринен лосион – за мека и гладка кожа, БЯЛ шоколад за тяло – за сатенена мекота, Мицеларна вода – нежно почистване в дълбочина, Балсам и маска за коса – за диамантен блясък, жизненост и здравина, Ексфолираща маска за ръце – за еластичност и блясък на кожата.

За билките в козметиката и лечебните им характеристики със Светлана Костова

Какви са постиженията за бранда през годините и кои са новите върхове, които искате да покорите?

За билките в козметиката и лечебните им характеристики със Светлана Костова

Постиженията със сигурност не са малко. Богатството ни е в малкия ни, но много способен и сплотен екип! И най-гениалната идея не би видяла реализация без хората. Те са тези, които градят и развиват доверието към проектите ни – така успяхме да осъществим няколко смели проекта, увеличаваме присъствието си, градим доверието в марката ни. Изграждаме коректна работодателска марка, която да помага за привличането и задържането на талантливи служители. В годините се научихме да отстояваме своята индивидуалност, съпричастност към идеята. Търпението е главният ни съюзник. Нова линия продукти за изключителна грижа за кожата е вече тук и ще се разкрива пред почитателите ни в началото на следващата година. А пред нас се очертава реализирането на продукти за качествена слънчева защита на кожата за летния период. Основна задача на екипа на еЛек е задължението ни да продължаваме да спазваме неотклонно принципа за Коректност и Морал.

Благодарност е най-често изпитваното от нас чувство – благодарни сме на клиентите си за вярата в нас; благодарни сме на партньорите ни за доброто сътрудничество, благодарни сме на прекрасния ни екип, без който нямаше да има еЛек!

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Интервю на пейката
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин