Кога и как започва зимният сезон в Банско? - Зима и ски - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кога и как започва зимният сезон в Банско?
Автор: Peika.bg
Кога и как започва зимният сезон в Банско?
Снимка: pixabay

Банско се готви за новия зимен сезон, който тази година ще започне на 18 декември.

Хотелите в зимните ни курорти вече се подготвят да посрещнат туристи, но остават притеснени заради сложната обстановка. Курортите към момента са доволни от направените заявки и казват, че ако поне 30% от тях се изпълнят, ще имаме добър зимен сезон.

Традиционно българските туристи ще са най-много. Очакват се гости и от съседните балкански страни. От Полша и Великобритания също има интерес за ски ваканции в Банско.

Министърът на туризма Стела Балтова обяви пред БНТ, че строго ще се следи за спазване на COVID-мерките.

„Разговаряхме и с турски туристи - имаме индикации, положително се чуваме и с израелски партньори, руски контрагенти също ни се обадиха, така че имаме позитивни нагласи, стига атмосферата на пандемията да бъде контролирана“, казва Малин Бистрин, председател на туристичекия съюз в Банско.

От 1-ви декември ще отпадне изискването за PCR тест за ваксинираните гръцки граждани, който беше въведен по-рано тази седмицата и доведе до масови отмени на резервации.

Персоналът в хотелите и ресторантите в ски курортите е ваксиниран почти 100%. С вкусни гозби и добро отношение в хотелите очакват първите гости. А от Министерството на туризма призоваха за спазване на всички здравни разпоредби. 

„Ние сме разработили указания, както за местата за настаняване, така и за заведенията за хранене и развлечение, но също така имаме и разработен здравен протокол - конкретно за зимните курорти. В този протокол е посочено, че трябва да се спазва изискване за 1,5 метра разстояние един от друг, включително, когато се влиза в гардеробните, включително практиката от миналата година колегите са направили така наречените „коридори“, каза Стела Балтова.

В кабинковите лифтове няма да се търси зелен сертификат, но ако епидемичната обстановка се влоши, това може да бъде променено.

Междувременно във високите части на планините вече има лека снежна покривка, прогнозите са за още валежи следващата седмица. Оръдията за сняг са в готовност. След няколко седмици скиорите и сноубордистите ще могат да се спускат по пистите.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Зима и ски
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин