Защо ни хапят комарите? - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Защо ни хапят комарите?
Автор: Иван Чорбаджийски
Защо ни хапят комарите?
Снимка: Thinkstock/Guliver

Те идват всяко лято. Промъкват се, издебват ви, промушват се през всякакви пролуки и надупчват целите ви глезени, рамене и дори лице. И на всичкото отгоре се оказват с предпочитания - колко пъти ви се е случвало да стоите рамо до рамо с човек, недокоснат от кръвопиещ хобот, докато вие имате по себе си щети като след война? Според изследвания около 20% от хората влизат в графата "магнит за комарите" и са редовна мишена на хапещите гадини. А въпросът "Защо ме хапят комарите?" не стои само пред вас, но и пред науката. Ето кои са основните теории:

Кръвната група

Учените са открили, че с антените си комарите улавят специфичната миризма (под форма на химикали, зависещи от кръвната група), която тялото на всеки от нас излъчва. Тази миризма е като неонов знак за комара и го привлича неустоимо. Според едно проучване хората с нулева кръвна група статистически имат най-много ухапвания - два пъти повече в сравнение с група А. А група В е някъде по средата. 

Не дишайте!

Комарите могат да подушат вечерята си от внушителните 50 м разстояние по... въглеродния диоксид. Колкото повече въглероден диоксид, толкова по-лесно ви намират. Затова обикновено по-нахапани са едрите хора, а не децата (които издишат по-малко). 

Тренирате ли?

Комарите улавят по-лесно млечната киселина - която се произвежда от тялото в по-големи количества при редовно трениращите хора. Освен това температурата на занимаващите се със спорт е малко по-висока и това е допълнителен магнит за комарите. 

Бременност

Бременните жени изглежда печелят първенството в класацията на комарите за любима вечеря. Причините според учените са две - бременната жена издиша с 21% повече въглероден диоксид (което си е драстична разлика за миниатюрно насекомо) и е с около 0,5 градуса по-топла в областта на корема в сравнение с останалите хора. 

Една бира, моля!

Това, че алкохолът отблъсква комарите, е мит. Може би колкото повече алкохол консумирате, толкова по-малко усещате ухапванията, но изследванията показват, че дори една малка бира (330 мл) ви прави по-апетитни за комарите. Защо обаче това е точно така, засега остава научна мистерия. Може би комарите са генетични пияници?

Цветът на дрехите

Това може и да ви звучи абсурдно, но комарите се ориентират не само по миризмата, а и визуално. Затова според учения Джеймс Дей от Университета във Флорида не носете цветове, които се открояват лесно - синьо, черно, червено.

Гени

Многобройните изследвания на учените досега са установили, че в 85% от случаите това дали сте вкусни за комарите зависи от гените ви. За съжаление, дотук мистерията на гените не е разкрита. 

Какво прогонва комарите?

Има миризми, които прогонват комарите - като евкалипт, босилек, офика. Кои са миризмите, които прогонват хвъркатите гадове, вижте в подробния материал на div.bg.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Охльо Бохльо, 02.08.2013 | 15:44
аз съм кръвна група А. Един комар да има и той мен ще изяде!
Krum Tonev , 01.08.2013 | 14:55
ах тея гадинки кка ме хапят ако знаете, направо ме съдират!
Абонирайте се за нашия бюлетин