Кои места не бива да пропускате в Румъния - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои места не бива да пропускате в Румъния
Автор: Елена Исаева

Румъния, пленителна страна в Източна Европа, е богата на история, култура и природна красота. От средновековни замъци до живописни пейзажи, ето някои интересни места за посещение в Румъния:

Букурещ - Столицата:

Кои места не бива да пропускате в Румъния
Снимка: pixabay.com

Оживената столица на Румъния, Букурещ, е очарователна смесица от старо и ново. Разгледайте огромния дворец на парламента, посетете историческия музей на селото и се разходете из парка Herastrau. Букурещ също може да се похвали с оживен нощен живот и процъфтяваща сцена на изкуството.

Замъкът Бран - Замъкът на Дракула:

Кацнал на границата между Трансилвания и Влахия, замъкът Бран често се свързва с Дракула на Брам Стокър. Въпреки че връзката с Влад Цепеш е слаба, средновековният чар на замъка и зашеметяващата обстановка го правят задължително посещение.

Сибиу - Европейска столица на културата:

Сибиу, град в Трансилвания, беше определен за Европейска столица на културата през 2007 г. Неговата добре запазена средновековна архитектура, включително Кулата на Съвета и Националния музей Брукентал, привлича посетители, търсещи пътешествие през историята.

Сигишоара - родното място на Дракула:

Сигишоара, друг трансилвански скъпоценен камък, е обект на световното наследство на ЮНЕСКО. Известна като родното място на Влад Цепеш, средновековната цитадела на града е изпълнена с цветни къщи, калдъръмени улици и емблематичната Часовникова кула.

Рисувани манастири в Северна Молдова:

Рисуваните манастири в Северна Молдова, включително Воронец и Сучевица, показват изящни стенописи, изобразяващи религиозни сцени. Тези обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО, предлагат уникален поглед върху средновековното религиозно изкуство.

Клуж-Напока - сърцето на Трансилвания:

Клуж-Напока, често наричан просто Клуж, е динамичен град с младежко настроение. Тук се намират църквата Свети Михаил, статуята на Матиас Корвинус и ботаническата градина в Клуж-Напока.

Солна мина Turda:

Солната мина Turda е очарователна подземна атракция. Освен историческото си значение като солна мина, сега в него има увеселителен парк, виенско колело и подземно езеро.

Национален парк Ретезат:

Любителите на природата ще намерят рая в Националния парк Ретезат. Тази девствена пустиня предлага туристически пътеки, кристално чисти езера и разнообразна флора и фауна. Това е рай за дейности на открито и фотография.

Замъкът Пелеш:

Сгушен в Карпатите, замъкът Пелеш е неоренесансов шедьовър. Разкошният интериор и пищната околност го правят един от най-зашеметяващите замъци в Европа.

Магистрала Трансфагарашан:

Виеща се през Карпатите, магистралата Трансфагарашан е спиращ дъха пътешествие. Полюбувайте се на панорамните гледки, посетете езерото Balea и разгледайте средновековния замък Poienari.

Делтата на река Дунав:

Делтата на река Дунав, биосферен резерват на ЮНЕСКО, е убежище за диви животни и наблюдение на птици. Направете обиколка с лодка през лабиринта от водни канали и открийте уникална екосистема, гъмжаща от живот.

Алба Юлия - Юниън Сити:

Алба Юлия изигра ключова роля в обединението на Румъния. Разгледайте крепостта Алба Каролина, посетете Union Hall и се потопете в историческото значение на града.

Дървените църкви на Буковина:

Дървените църкви на Марамуреш и Буковина са обекти на световното наследство на ЮНЕСКО. Възхитете се на традиционното майсторство на тези очарователни, вековни църкви.

Замъкът Корвин:

Често наричан замък Хуняди, замъкът Корвин в Хунедоара е готически-ренесансов шедьовър. Неговите внушителни кули и подвижен мост създават приказна атмосфера.

Веселото гробище в Сапанта:

Веселото гробище е нетрадиционно гробище в Сапанта. Цветни дървени кръстове, украсени с хумористични епитафии, празнуват живота на починалите по уникален начин.

 

От космополитната енергия на Букурещ до средновековния чар на Трансилвания и природните чудеса, разпръснати из страната, Румъния предлага разнообразен и завладяващ гоблен, който пътниците да изследват. Независимо дали сте очаровани от историята, омагьосани от фолклора или просто търсите зашеметяващи пейзажи, Румъния има какво да предложи на всеки вид авантюрист.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин