Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1) - Лято и море - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1)
Автор: Peika.bg
Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1)
Снимка: pixabay

Ако можете да видите от птичи поглед към притежаваните от Гърция Циклади, те биха изглеждали като интригуваща феерия от 20 гирлянда, плаващи по тюркоазените води на Егейско море. Това е невероятно образувание, създадено от геоложките промени, настъпили преди милиони години.

Според гръцката митология Посейдон, Богът на морето, бил толкова бесен от поведението на нимфите на Цикладите, че ги превърнал в острови.

Цикладите - което означава Свещените острови около Делос - тяхната красота и ослепителна светлина могат да много хора да се отдадат на истинска почивка или да намерят място за духовност.

Те са в най-доброто си състояние през май и все още са прекрасни през летните месеци. До септември обаче животът се забавя и някои фирми затварят.

Независимо от това, през по-голямата част от годината дивите сурови вулканични пейзажи и цикладска архитектура, която изглежда превъзходно на тъмен или растителен фон с дълбоко синьо море, което се плиска по бреговете им. 

Ето шест предложения.

1. Санторини

Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1)
Снимка: pixabay

Някои казват, че най-завладяващият и популярен остров на този Егейски архипелаг е Санторини. Всеки ще е видял този емблематичен образ - знаете ли, този с куполна синя църква се откроява сред блестяща бяла архитектура, която изглежда ослепително на фона на синьото небе и морета.

Тук спират круизни кораби, правят се сватби само за живописна фотография и летовниците се катерят по укрепленията на замъка от 13-ти век по почти култов начин, за да са сигурни в най-добрата гледка към залеза.

Има плажове, с камъчета в Камари и черен пясъчен в Периса и Картерадос и те са обгърнати от назъбени скали и блестяща светлина, която изглежда характерна за Цикладите - може да бъде хипнотизираща.

Склоновите градове Фира и Ия са старомодни с понякога стръмни стъпала и завити улички и правят идилично следобедното проучване. А вечерите терасите на покривите на ресторантите са леки и живи с вечерящи, наслаждаващи се на всичко наоколо и топлия нощен въздух.

Този остров е свързан с релаксираща изтънченост. Анджелина Джоли се скрила там един месец, след като заснела втория си филм Tomb Raider.

2. Миконос

Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1)
Снимка: pixabay

Голи хълмове, пясъчни плажове и бляскава атмосфера съставляват този 86 квадратни километра остров. Има едва 10 000 местни жители, но островът е посещаван от десетки хиляди туристи, които искат да купонясват. Нощните клубове са страхотни, има няколко кръчми и магазини, които остават отворени през цялата нощ.

Това е забавен остров и естествено, най-известният му плаж, Paradise Beach, има своя дял от нощни клубове, къмпинг и ресторант. Наблизо е Super Parade, гей нудистки плаж, който може да не е по вкуса на всички. За малко спокойствие и тишина се насочете към Агия Ана, макар че може да изглежда сравнително неразвито.

Основният му град, Хора, е пълен с модни магазини, но колкото и да е изкушаващо да пазарувате, стойте далеч между 10 и 17 часа, когато круизните кораби отбият.

3. Наксос

Кои от Цикладските острови в Гърция трябва да посетите? (част 1)
Снимка: pixabay

Това е най-големият от гръцките острови в Егейско море и когато пристигнете с лодка, ще бъдете срещнати с най-известния му археологически обект - Портара, вратата към древния храм на Аполон, построен през 522 г. пр. Н. Е. Островът е дом на най-високата планина в Цикладите - планината Зевс - която е източникът на много митологии. Казват, че това е бил брачният остров на Дионис, Богът на виното. Ето защо има светилище, посветено на него. Неговата брегова ивица е обхваната от сензационни плажове, някои уединени. Микри и Вила на запад са обичани от уиндсърфистите.

Вътре в неговите невероятни села изглежда се появяват извън плодородните долини и има много полета и маслинови горички. Неговото пристанище е в столицата, където няколко алеи водят стръмно към цитаделата, забележителност, която може да се види на километри, а другаде има стари църкви, манастири и венециански замъци и домове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Лято и море
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин