Кои са градовете с най-чист въздух в Европа? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са градовете с най-чист въздух в Европа?
Автор: Peika.bg
Кои са градовете с най-чист въздух в Европа?
Снимка: pixabay

Ние дишаме от момента на раждането до смъртта. Това е жизнена и постоянна необходимост не само за нас, но и за целия живот на Земята. Лошото качество на въздуха засяга всички, то уврежда нашето здраве и здравето на околната среда.

Изследванията сочат, че 57% от замърсяването на въздуха в София с фини прахови частици е причинено именно от трафика. Същевременно градът ни е европейската столица с най-много коли на глава от населението. В 70% от колите в София се движи само по един човек, а само 11% от столичани ходят пеш на работа.

Но нека видим каква е ситуацията в другите градове в Европа?

Умео в Швеция и Тампере във Финландия са градовете с най-чист въздух в Европа. Това показва ново изследване на агенцията на ЕС за околната среда, предаде ДПА.

Равнището на фините прахови частици (ПЧ2,5) - замърсителят, който оказва най-голямо влияние върху човешкото здраве, предизвиквайки преждевременна смърт и заболявания, - е ниско също във Фуншал, на португалския атлантически остров Мадейра, естонската столица Талин и норвежкия град Берген.

Публикуваното изследване на Европейската агенция за околна среда обхваща над 320 града от ЕС, Исландия, Норвегия и Швейцария. От тях 127 са с добро качество на въздуха, 123 - с умерено, а 73 - с лошо или много лошо.

Повечето от градовете в дъното на класацията са в Полша и Северна Италия, отбелязва ДПА.

Изследването обхваща последните две години и не включва всички европейски градове поради липса в някои случаи на данни, които да послужат като база за сравнение.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин