Кои са най-интересните легенди и митове в Прага? - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-интересните легенди и митове в Прага?
Автор: Елена Исаева

Прага, столицата на Чешката република, е град, пропит с история и богат на фолклор. Неговите калдъръмени улици, историческа архитектура и мистериозна атмосфера допринасят за богатство от легенди и митове, които пленяват както местните, така и посетителите от векове.

Една от най-известните легенди е тази за Голема от Прага. Според приказката през 16 век равин Юда Льов бен Бецалел, известен още като Махарал, създал гигантско създание, направено от глина, за да защити еврейската общност от преследване. Големът беше съживен с помощта на магически ритуал и изпълни целта си, защитавайки еврейските жители. Въпреки това, както гласи легендата, Големът стана неконтролируем и трябваше да бъде деактивиран, за да не му причини вреда. Твърди се, че останките на създанието са скрити на тавана на старата нова синагога в еврейския квартал на Прага.

Кои са най-интересните легенди и митове в Прага?
Снимка: pixabay.com

Карловият мост, историческа забележителност над река Вълтава, също има своя дял от митове. Една популярна легенда разказва историята за изграждането на моста и отчаянието на майстора да го завърши навреме. В договор с дявола, строителят обеща да пожертва първата душа, пресекла моста, в замяна на свръхестествена помощ. Умният строител обаче надхитрил дявола, като първи изпратил коза през моста. Друга версия предполага, че строителят е издълбал кръст на моста, като е измамил дявола и е нарушил договора.

Пражкият замък, един от най-големите замъчни комплекси в света, се свързва с мистериозната и трагична Бяла дама. Легендата разказва за красива благородничка, която се влюбила в бедняк. Когато баща й, управителят на замъка, разкрива тайната им връзка, той нарежда младият мъж да бъде екзекутиран. Съкрушена от мъка, благородничката се хвърлила от стените на замъка. Твърди се, че нейният призрак, известен като Бялата дама, броди из територията на замъка, появявайки се като поличба преди значими събития или бедствия.

Старият градски площад е дом на астрономическия часовник, шедьовър на средновековното инженерство. Легендата разказва, че часовникарят, майстор Хануш, е бил ослепен по заповед на градския съвет, за да му попречат да създаде подобен шедьовър другаде. За отмъщение Хануш саботира часовника и той остана в неизправност дълги години. Твърди се, че тайните на часовника са били възстановени от млад чирак, който е пожертвал живота си, за да върне часовника към живот.

В сърцето на Прага се намира мистериозната Барутна кула, готически паметник с мрачна легенда. Говори се, че веднъж алхимиците са се опитали да превърнат неблагородните метали в злато в стените на кулата. Съобщава се, че най-известният алхимик, Едуард Кели, е бил затворен в кулата и се казва, че духът му все още обитава мястото. Някои твърдят, че са видели призрачна фигура, облечена в дълго наметало и шапка с широка периферия, да се скита из кулата през нощта.

 

Кои са най-интересните легенди и митове в Прага?
Снимка: pixabay.com

Богатият фолклор на Прага също включва приказки за скрити съкровища, прокълнати камъни и омагьосани места. Тези митове допринасят за уникалния чар на града, привличайки посетителите в свят, в който границата между реалност и фантазия се размива. Независимо дали разглеждате тесните улички на Стария град или гледате градския пейзаж от Пражкия замък, легендите и митовете на Прага добавят слой очарование към този исторически град, който продължава да пленява въображението на онези, които се осмеляват да влязат в неговите средновековни стени.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин