Кои са най-малките страни в света? (част 1) - Класации - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-малките страни в света? (част 1)
Автор: Peika.bg
Кои са най-малките страни в света? (част 1)

В момента в света има 195 държави, като само 24 са с площ под 1000 кв. км. 

Интересен акт е, че някои от тях  са по-малки от градове като Ню Йорк, Токио, Чикаго и Атланта. Вижте в следващите редове 5 от най-маките држави в света:

1. Малта, 316 кв. км

Малта е архипелаг в Средиземно море, който се състои от 7 острова, само 3 от които са обитаеми (Малта, Гозо и Комино). Страната е с население от малко над 445 хил. души, което я прави една от най-гъсто населените страни в света. Основните езици са английски и малтийски. Страната има голямо историческо и културно значение, като един от най-забележителните праисторически обекти в света. Към днешна датас туризмът е един от основните източници на доходи за страната, като тя бива посещавана от около 1 млн. туристи всяка година.

2. Малдиви, 298 кв. км

Малдивският архипелаг е разположен в Индийския океан и обхваща общо 1090 острова, като само 200 от тях са населени. Тази красива страна има население от близо 395 хил. душии е независима държава от 1965 г. насам. Много от островите на Малдивите са само на 1,5 м над средното ниво на морето, което я прави най-ниската държава в света. За съжаление, повишаването на морското равнище поради глобалното затопляне скоро ще доведе до ерозия на много острови. В същото време белите пясъчни плажове, коралови рифове, богат морски живот и тюркоазена вода правят Малдивите една от най-красивите и популярни туристически дестинации в света.

3. Сейнт Китс и Невис, 261 кв. км

Свети Китс и Невис се разпростира на 2 красиви острова, разположени в Карибите. Към днешна дата страната има население от малко над 50 хил. души. Те са известни с девствените си плажове, зелените долини с дъждовни гори и приятен климат. Икономиката на страната се основава най-вече на отглеждане на захар и туризъм.

4. Маршалови острови, 181 кв. км

Маршаловите острови обхващат стотици острови и хиляди островчета, свързани с 29 коралови атола. Едва 24 от тях са населени, като жителите им набряват 68 хил. души. През 1986 г. под формата на свободна асоциация със САЩ, спечелват независимост. Официална валута на Маршалските острови е щатският долар, а местните говорят както маршалски, така и английски. Основните индустрии на тази малка островна страна включват занаятчийство, производство на коприна, преработка на риба и туризъм. В кристалните синии води около Маршаловите острови могат да се видят 160 вида корали и 800 вида риби, което ги прави една от най-красивите дестинации за гмуркане.

5. Лихтенщайн, 160 кв. км

Лихтенщайн е малка алпийска страна, разположена между Австрия и Швейцария, с население от под 40 хил души. Това е единствената страна в света, която се намира изцяло в Алпите. Тя е страната с най-висок среден доход на глава от населението, като същевременно нивото на безработица също е много ниско. Лихтенщайн има единна парламентарна система и е конституционна монархия. Административният център на нацията се помещава в столицата Вадуц, официалният език е немски. Интересен факт е, че тя е една от най-популярните дестинации за зимни спортове в света.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Класации
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин