Кои са най-високо разположените градове в България? - На ръба - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са най-високо разположените градове в България?
Автор: Елена Исаева

Градовете в България имат разнообразна надморска височина. Някои от тях са разположени в планини, или по-високи хълмисти части. В тази статия ще представя някои от по-високите сред тях.

Счита се, че Доспат със своите 1358 м. надморска височина е най-високо разположеният български град. Намира се в област Смолян, в западните дялове на красивата Родопа планина. Независимо от местоположението му, зимата в района на града е мека, вследствие на беломорското влияние по поречието на река Доспатска. В района на града при разкопки са намирани останки и артефакти от V – IV век пр. н. е.

Кои са най-високо разположените градове в България?
Снимка: Елена Исаева

 

Чепеларе е следващият високопланински български град. Намира се на височина от 1232 м. в община Чепеларе, Родопите. Той е известен български зимен ски – курорт. В района на града са намирани некрополи и предмети от епохата на неолита – VI – V век пр. н. е.

Кои са най-високо разположените градове в България?
Снимка: Елена Исаева

 

Първите успехи на състезателите в ски – дисциплините за България са постигнати имено от възпитаниците на чепеларската скиорска школа, която е открита през 1954 г.

Копривщица е друг високопланински град в в Западна България, Софийска област. Намира се на височина 1061 м. в живописната долина на река Тополница. Песента „Хубава си моя, горо“ по текст на Любен Каравелов става химн на града.

Територията на община Копривщица попада в две защитени зони „Средна гора“ по Директивата за птиците и „Средна гора“ по Директивата за местообитанията.

Смолян се намира на 1035 м. надморска височина в Западни Родопи, само на 10 км. от големите зимни ски – курорти в България – Пампорово и Мечи чал. Той също е и един от най-дългит градове в страната – около 25 км.

Според древния гръцки историк Херодот, районът на града е бил населен от траките още от III –II век пр. н. е.

Самоков е с надморска височина от 1029 м. Градът има интересно местонахождение между няколко планини – Ихтиманска Средна гора, Рила, Плана, Витоша и Верила, на около 10 км. от ски – курорта Боровец.

Кои са най-високо разположените градове в България?
Снимка: Елена Исаева

Велинград е разположен на 777 м. надморска височина в Чепинската котловина, Западни Родопи. Има сведения, че земите около града са населявани от тракийски племена през VI – V век пр. н. е.

Банско е с надморска височина от 927 м. В района на града е големият ски – център със световна известност. Най-високата точка на ски – пистите е 2560 м., а най-ниската – 1000 м., дължината на ски – трасетата е 75 км., от които 35% са за начинаещи, 40% - за напреднали и 25% за опитни скиори.

Батак се намира на 1036 м. надморска височина, Западни Родопи. Градът е населяван от древността, свидетелство, за което са намерените останки от археологически обекти римски, византийски, славянски и тракийски крепости, над 10 черкви и манастири, тракийски могили и други. Но по – конкретна дата на възникване на селището не може да се определи поради липсата на каквито и да е сведения.

Мадан е с надморска височина 851 м. Намира се о област Смолян, Родопи. Градът е древно рударско селище. Добивът на руда в региона започва още от IV – V век.

Представените градове са спокойни, тихи, а това, че са планински като разположение ги прави атрактивни за привличане на туристи за релакс, планински туризъм и зимни спортове.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория На ръба
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин