Кои са страните, които няма да посрещнат 2018 г.? - Няма такава рубрика - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Кои са страните, които няма да посрещнат 2018 г.?
Автор: Peika.bg
Кои са страните, които няма да посрещнат 2018 г.?

Знаете ли в коя година живеем? Въпросът не е толкова прост, колкото звучи.

Всичко е относително. Хората създадоха календари за измерване на времето, но то е ефимерно и не може да бъде уловено и маркирано. Тук започва и сложната задача как да намерим началото му?

Поради тази причина ви показваме няколко различни календара, по които живеят някои от хората по света. Вижте в кои държали следващата година няма да е 2018!

В Тайланд ще посрещнат 2561 година

В Тайланд 2018 г. всъщност ще бъде 2561 г. Официално страната живее според будисткия лунен календар, в който хронологията започва от момента, в който Буда постига нирвана. Той се използва още в Шри Ланка, Камбоджа, Лаос и Мианмар. В Тайланд обаче ползват и  Грегорианския календар. 

В Етиопия посрещат 2011 година

Етиопският календар е 8 години зад "редовния". Освен това той има 13 месеца в годината. 12 от месеците имат 30 дни, а последният е много кратък, само 5 или 6 дни, в зависимост от това дали е преходен период или не. Също така, денят в Етиопия започва не в полунощ, а при изгрев слънце. Етиопският календар се основава на древния календар от Александрия.

В Пакистан посрещат 1439 година

Ислямският календар се използва за определяне на датите на религиозните празници и като официален календар в някои мюсюлмански страни. Хронологията започва от "хиджра", когато е първата емиграция на мюсюлманите в Медина (622 г.).

Денят тук започва при залез, а не в полунощ. Началото на един месец е денят, когато полумесецът се появява за първи път след новата луна. Дължината на една година в ислямския календар е с 10-11 дни по-малко от слънчевата година. 

В Иран посрещат 1396 година 

Персийският календар е официалният календар в Иран и Афганистан. Този астрономически слънчев календар е създаден от група астрономи, включително известният поет Омар Хаям.

Хронологията започва от хиджра точно като ислямския календар, но също така се основава на слънчева година. Седмиците започват от събота и завършват в петък.

В Индия посрещат 1939 година

Единният национален календар на Индия е създаден и въведен през 1957 г. Той се основава на изчисленията на епохата Сака, древната система на хронологията, която е широко разпространена в Индия и Камбоджа.

Има и други календари в Индия, използвани от различни народи и племена. Някои започват хронологията от смъртта на Кришна (3102 г. пр. Хр.); други от издигането на властта на Викрам през 57-та година; трета група, според будисткия календар, започват своя календар от датата на смъртта на Гаутам Буда (543 г.).

В Китай посрещат 4716 година

Китайският календар се използва в Камбоджа, Монголия, Виетнам и други азиатски страни. Хронологията стартира от датата, на която император Хуандди започва своето царуване през 2637 г. пр. Хр.

Календарът е цикличен и се основава на астрономическите цикли на Юпитер. В рамките на 60 години Юпитер обикаля Слънцето 5 пъти и това са петте елемента на китайския календар. Един кръг от Юпитер около Слънцето отнема 12 години, а тези години получават имената си от животни. 2018 година по Грегорианския календар ще бъде Годината на кучето.

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Няма такава рубрика
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин