Коимбра – град на многовековни университетски традиции в Португалия - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline Get News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Коимбра – град на многовековни университетски традиции в Португалия
Автор: Елена Исаева

Коимбра е третият по големина град в Португалия, след Лисабон и Порто. Градът е бил първата столица на държавата и няколко века – кралска резиденция. Коимбра гордо стои на величествен хълм, над река Мондего. Той има богата история, интересни традиции и е дом на хиляди студенти.

 

Тук се намират едни от най-престижните португалски висши учебни заведения, като някои студенти сравняват университета тук с този от Хари Потър – просто усещали, че това е едно магично място, на което ти се случват чудеса. Обстановката в градчето е наистина такава – като от приказка. Коимбра носи романтика, очарователен старинен дух и дори малко мистика.

Коимбра – град на многовековни университетски традиции в Португалия
Снимка: Елена Исаева

На хълма на град Коимбра се намира величествена сграда, а именно университетът, в който учат хиляди студенти, които правят града да изглежда буквално жив. Университетът е построен още през 1290 г. от крал Диниш. Първоначално се е намирал в Лисабон, но след това, през 1308 г. се мести в град Коимбра. През годините градът се е формирал и утвърдил като университетски, не само заради самото висше училище, ами и заради по-старо, начално такова, което се е помествало в манастира Санта Круз. Постепенно се оказва много престижно да се учи в Коимбра, не само за португалците, но и за чужденците.

Коимбра – град на многовековни университетски традиции в Португалия
Снимка: Елена Исаева

Университетът в града дава наистина солидно образование и то в много области – медицина, литература, физика, право и редица други. Сградата, в която се помещава е наистина внушителна. Има невероятна архитектура и страхотна, уютна атмосфера, където всеки студент или преподавател може да се почувства като у дома си.

Коимбра – град на многовековни университетски традиции в Португалия
Снимка: Елена Исаева

Университетът в Коимбра си има и собствен параклис, който датира още от 16 век. През годините е претърпявал няколко леки ремонта, но като цяло се е запазил почти изцяло автентичен до наши дни. Подовата му настилка е от „килим“ от малки шарени плочки, които приличат на мозайка и са били изработени в Лисабон.

Едно от най-красивите места в целия т.нар кампос си остава библиотеката „Жуанина“. Тя е кръстена на португалския крал Жоау Пети, който е дал идеята за нейното основаване. Този магичен дом на книгите често е попадал в световни класации за най-красиви и най-впечатляващи библиотеки по света. Вътре се помещават на 30 000 тома книги и около 5000 ръкописа. Наистина впечатляващо, особенно за любителите на книгите и литературата.

Коимбра – град на многовековни университетски традиции в Португалия
Снимка: Елена Исаева

Благодарение на местоположението си, от университета се разкриват страхотни гледки към град Коимбра, както и към река Мондего. Градчето определено има много какво да предложи на своите туристи – църкви, манастири и други интересни старинни сгради. И все пак университетската част си остава най-посещавана и притегателна. Особенно интересна тук е традицията за стартиране на учебната година.

Всеки първокурсник, за да се различава от останалите студенти, на първия учебен ден носи дълга черна тога, тип наметало. Нещо, което например у нас, а и не само, е традиционно за дипломиране. Този ден наистина е много забавен, тъй като навсякъде се разхождат студенти с тоги, а понякога и свирят на различни инструменти, по улиците на града, в което няма нищо лошо, ами напротив, това е една от университетските традиции в Коимбра. Гледайки това, е възможно и вие да се почувствате като на снимачната площадка на Хари Потър.

Коимбра – град на многовековни университетски традиции в Португалия
Снимка: pixabay.com

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин